Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ikan Kerapu 3 Rasa

Resepi Ikan Kerapu 3 RasaSource: bing.com

Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan kerapu
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 2 inci halia, dicincang halus
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar gula pasir
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak masak

Hello Sobat Mai, apa khabar hari ini? Hari ini saya ingin berkongsi resepi ikan kerapu 3 rasa yang pasti akan memukau selera anda. Ikan kerapu merupakan salah satu jenis ikan yang paling digemari oleh orang Malaysia kerana rasanya yang enak dan dagingnya yang lembut.

Cara-cara

1. Bersihkan ikan kerapu dan lumurkan sedikit garam di atasnya. Goreng ikan dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

2. Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos cili, gula pasir dan garam. Gaul rata.

3. Tambahkan beberapa sudu air dan kacau sebati. Biarkan ia mendidih selama beberapa minit.

4. Masukkan ikan kerapu ke dalam sos tersebut. Biarkan ia meresapkan rasa selama 5 minit.

5. Angkat ikan dan letakkan di atas pinggan hidang. Tuangkan sos ke atas ikan.

6. Hidangkan ikan kerapu 3 rasa panas-panas bersama nasi putih.

Kesimpulan

Resepi ikan kerapu 3 rasa ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan pasti akan memukau selera keluarga anda. Jangan lupa tambahkan sedikit sayur-sayuran rebus sebagai lauk tambahan. Selamat mencuba!

Jangan lupa untuk terus mengikuti resepi kami yang lain yang menarik. Jumpa lagi!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ikan Kerapu 3 Rasa"