Resepi Ikan Stim Halia
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan (boleh guna ikan bawal, ikan siakap atau ikan kerapu)
- 2 inci halia (diketuk)
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji limau nipis (diperas)
- 1 batang serai (diketuk)
- 4 ulas bawang putih (diketuk)
- 4 ulas bawang merah (diketuk)
- 1 cawan air
- 2 sudu besar sos tiram
Hello Sobat Mai, kali ini saya akan berbagi resepi ikan stim halia yang sangat lezat. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disiapkan. Pertama-tama, bersihkan dan potong ikan sesuai selera. Kemudian, letakkan ikan di atas pinggan dan letakkan halia di atas ikan.
Seterusnya, panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan serai, bawang putih dan bawang merah hingga wangi. Kemudian, masukkan air, garam dan sos tiram ke dalam kuali dan biarkan mendidih.
Setelah itu, letakkan ikan di dalam kuali dan tutup kuali dengan rapat. Biarkan ikan dimasak selama 10-15 minit atau sehingga ikan masak sempurna.
Setelah ikan masak, angkat ikan dari kuali dan letakkan di atas pinggan. Kemudian, tuangkan sos di atas ikan dan perahan limau nipis ke atas ikan.
Cara Hidangan:
Ikan stim halia ini sangat sesuai untuk dihidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman. Anda juga boleh menambahkan sos cili atau sos kicap untuk menambahkan rasa pada hidangan ini.
Kesimpulan:
Resepi ikan stim halia ini sangat mudah dan cepat untuk disiapkan. Ia adalah hidangan yang sangat sesuai untuk dihidangkan pada waktu makan malam bersama keluarga. Dengan bahan yang mudah didapati dan cara penyediaan yang mudah, anda pasti akan teruja dengan hasilnya. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini!
Jangan lupa untuk juga mencuba resepi-resepi lain yang menarik di laman web kami. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Ikan Stim Halia"