Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kari Ikan Bawal

Resepi Kari Ikan BawalSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan bawal
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • 3 biji cili merah
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Daun kari

Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan berbicara tentang resepi kari ikan bawal yang enak dan mudah dibuat. Ikan bawal yang digunakan dalam resepi ini dapat diganti dengan jenis ikan lain yang lebih sesuai dengan selera anda.

Cara-cara:

Bersihkan ikan bawal dan potong menjadi beberapa bahagian. Hiris bawang merah, bawang putih, halia dan cili merah. Tumbuk bahan-bahan tersebut sehingga lumat.

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk bersama serai dan daun kari hingga naik bau harum. Kemudian masukkan rempah kari dan kacau rata.

Tuang air ke dalam kuali dan biarkan mendidih. Masukkan ikan bawal dan biarkan ia masak selama 10 minit.

Tuang santan ke dalam kuali dan biarkan ia masak selama 5 minit. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.

Biarkan kari ikan bawal masak hingga kental dan pekat. Setelah itu, angkat dari api dan hidangkan segera dengan nasi panas.

Kesimpulan:

Itulah resepi kari ikan bawal yang enak dan mudah dibuat. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati di pasaran, anda boleh menikmati hidangan kari yang sedap dalam masa yang singkat. Jangan lupa tambahkan sayur-sayuran seperti kentang atau buncis untuk hidangan yang lebih lengkap.

Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik di masa hadapan. Jumpa lagi!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kari Ikan Bawal"