Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kari Ikan Siakap

Resepi Kari Ikan SiakapSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan siakap
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil kunyit
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 cawan santan
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Daun limau purut
  • Daun kunyit

Hello Sobat Mai! Kali ini, saya ingin memperkenalkan resepi kari ikan siakap yang pastinya akan membuat air liur anda meleleh. Ikan siakap dipilih kerana dagingnya yang lembut dan sedap dimakan dengan kuah kari yang kental. Mari kita mulakan!

Cara-cara:

1. Bersihkan ikan siakap dan potong menjadi beberapa bahagian.

2. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga harum.

3. Masukkan serbuk kari, serbuk cili, ketumbar dan kunyit. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.

5. Kemudian, masukkan ikan siakap dan biarkan ia masak selama 10 minit.

6. Tambahkan santan dan kacau hingga rata. Biarkan mendidih selama 5 minit.

7. Tambahkan garam dan gula mengikut selera anda.

8. Akhir sekali, masukkan daun limau purut dan daun kunyit.

9. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih selama 2-3 minit.

10. Hidangkan resepi kari ikan siakap dengan nasi panas.

Kesimpulan:

Resepi kari ikan siakap ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Ikan siakap yang lembut dan kuah kari yang kental akan menghasilkan perisa yang sangat sedap. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti bendi atau terung untuk menambah lagi rasa. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan dengan keluarga dan rakan-rakan anda.

Jangan lupa untuk terus mencari resepi yang menarik di laman web kami. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik! Selamat mencuba!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kari Ikan Siakap"