Source: bing.comKenali Sejarah Karipap Pusing
Hello Sobat Mai! Tahukah kamu bahawa karipap pusing adalah salah satu jenis makanan tradisional yang sangat terkenal di Malaysia? Karipap pusing mempunyai sejarah yang panjang dan menarik. Karipap pusing ini kononnya berasal dari negeri Melaka dan telah diadaptasi oleh masyarakat Melayu tempatan. Bagi peniaga kecil, karipap pusing adalah salah satu jenis makanan yang mudah dijual dan sedap dimakan. Dalam artikel ini, saya akan berkongsi dengan anda resepi karipap pusing yang mudah dan sedap untuk dicuba di rumah.
Bahan-bahan untuk Karipap Pusing
Sebelum kita memasak karipap pusing, kita perlu mempunyai bahan-bahan yang diperlukan. Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah:
500 gram tepung gandum1 sudu teh garam200 gram mentega1 cawan air suam2 biji kentang (direbus dan dihancurkan)1 biji bawang besar (dihiris halus)1 ulas bawang putih (dihiris halus)300 gram daging cincang2 sudu besar serbuk kari1 sudu teh serbuk ciliGaram dan gula secukup rasaCara-cara Menghasilkan Karipap Pusing
Setelah semua bahan-bahan disediakan, kita boleh mula menghasilkan karipap pusing. Berikut adalah cara-cara untuk menghasilkan karipap pusing:
1. Campurkan tepung gandum, garam dan mentega dalam mangkuk besar dan gaul rata.2. Masukkan air suam sedikit-sikit sambil uli sehingga adunan menjadi kalis.3. Setelah itu, biarkan adunan berehat selama 30 minit.4. Sementara itu, tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak dalam kuali.5. Masukkan daging cincang dan kacau sehingga masak.6. Tambahkan serbuk kari, serbuk cili, garam dan gula secukup rasa.7. Masukkan kentang yang telah dihancurkan dan kacau rata.8. Setelah 30 minit, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.9. Gumpalkan setiap bahagian dan bulatkan.10. Ambil satu gumpalan dan pipihkan dengan menggunakan tangan atau penekan karipap.11. Letakkan satu sudu besar adunan daging di tengah-tengah adunan tepung gandum yang telah dipipihkan.12. Tutup adunan daging dengan menggunakan adunan tepung gandum.13. Tekan bahagian tepi adunan dengan menggunakan penekan karipap.14. Goreng karipap dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.15. Angkat dan toskan minyak dari karipap.Kesimpulan
Sekarang anda telah tahu cara untuk menghasilkan karipap pusing yang sedap dan mudah untuk dicuba di rumah. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Karipap Pusing"