Resepi Kek Cawan Pandan
Bahan-bahan
Untuk membuat kek cawan pandan yang enak dan lezat, Sobat Mai perlu menyiapkan bahan-bahan berikut:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1/2 cawan minyak sayur
- 1/2 cawan susu segar
- 3 biji telur
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh pandan essence
- 1/4 sudu teh garam
Cara Membuat
Ikuti langkah-langkah berikut untuk membuat kek cawan pandan yang lezat:
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Ayak tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk.
- Tambahkan gula dan garam ke dalam mangkuk dan kacau rata.
- Pukul telur dalam mangkuk yang berasingan sehingga kembang.
- Campurkan pandan essence, minyak dan susu segar ke dalam telur dan kacau rata.
- Tuangkan campuran telur ke dalam campuran tepung dan kacau rata.
- Sapukan sedikit minyak ke dalam acuan kek cawan dan tuangkan adunan ke dalam acuan.
- Bakar kek selama 20-25 minit atau sehingga kek matang.
- Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.
Cara Hiasan
Untuk membuat kek cawan pandan lebih menarik, Sobat Mai boleh menghiasnya dengan cara berikut:
- Taburkan serbuk koko atau serbuk kacang pada atas kek.
- Gunakan gula icing untuk menghias kek.
- Hias kek dengan buah-buahan seperti strawberi atau kiwi.
Kesimpulan
Itulah resepi kek cawan pandan yang mudah dan sedap. Kek ini boleh disajikan sebagai pencuci mulut atau hidangan untuk majlis. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi hasilnya dengan keluarga dan rakan-rakan.
Sampai jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kek Cawan Pandan"