Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kek Fruit Pastry

Resepi Kek Fruit PastrySource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 250 gram butter
  • 200 gram gula
  • 4 biji telur
  • 200 gram tepung
  • 1 sudu teh baking powder
  • 100 gram tepung jagung
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 cawan buah-buahan kering
  • 1/2 cawan air

Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan memasak kek fruit pastry yang lezat dan mudah dibuat.

Cara-cara:

1. Pertama-tama, panaskan oven pada suhu 180°C.

2. Kemudian, campurkan butter dan gula dalam mangkuk besar dan kacau rata.

3. Masukkan telur satu per satu ke dalam campuran tersebut sambil dikacau rata.

4. Ayakkan tepung, baking powder dan tepung jagung di dalam mangkuk lain.

5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran telur sedikit demi sedikit dan kacau rata.

6. Tambahkan minyak masak dan air ke dalam adunan dan kacau rata.

7. Masukkan buah-buahan kering ke dalam adunan dan kacau rata.

8. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek yang telah digris dengan mentega dan taburkan tepung.

9. Bakar kek selama 40-50 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.

10. Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

Kesimpulan:

Sekarang, kek fruit pastry yang lezat dan mudah dibuat sudah siap untuk dihidangkan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan nikmati kelezatannya bersama keluarga dan teman-teman. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kek Fruit Pastry"