Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kek Lapis Kukus yang Sedap dan Mudah

Resepi Kek Lapis Kukus Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Apakah kamu sedang mencari resepi kek lapis kukus yang mudah dan sedap untuk dicuba? Jangan risau, kali ini kami ada resepi yang pasti akan memuaskan selera kamu dan keluarga tercinta. Kek lapis kukus merupakan salah satu kek tradisional yang banyak disukai oleh masyarakat Malaysia. Ia sangat sesuai dihidangkan pada waktu petang bersama-sama teh atau kopi. So, jangan tunggu lama-lama lagi, mari kita lihat bagaimana cara membuat kek lapis kukus yang sedap dan mudah.

Bahan-bahan yang Diperlukan

  • 6 biji telur
  • 200g gula pasir
  • 300g tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 200ml santan pekat
  • Pewarna makanan (sukatan mengikut citarasa)
  • Minyak masak secukupnya
  • Cara Membuat

    1. Langkah pertama, ayakkan tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk untuk memastikan bahawa tepung gandum dan baking powder tidak berketul.

    2. Kemudian, ambil 6 biji telur dan pisahkan kuning telur dan putih telur.

    3. Masukkan gula pasir ke dalam kuning telur dan kacau sehingga gula larut.

    4. Tambahkan esen vanila ke dalam campuran kuning telur dan gula pasir dan kacau hingga sebati.

    5. Masukkan campuran tepung gandum dan baking powder ke dalam campuran kuning telur sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.

    6. Kemudian, masukkan santan pekat ke dalam campuran dan kacau sehingga sebati.

    7. Setelah itu, ambil putih telur dan pukul dengan pengadun elektrik sehingga ia menjadi kental dan berbuih.

    8. Setelah putih telur menjadi kental, masukkan gula pasir sedikit demi sedikit sambil tetap memukul sehingga ia menjadi kental dan berkilat.

    9. Kemudian, masukkan putih telur ke dalam campuran tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan perlahan-lahan.

    10. Setelah itu, bahagikan campuran ke dalam beberapa bekas yang berlainan.

    11. Tambahkan pewarna makanan ke dalam setiap bekas campuran mengikut citarasa.

    12. Ambil loyang kukus dan sapukan sedikit minyak masak di atasnya.

    13. Kemudian, tuangkan satu bekas campuran ke dalam loyang dan ratakan permukaannya.

    14. Kukuskan selama kira-kira 5 minit atau sehingga permukaannya masak.

    15. Kemudian, tuangkan bekas campuran seterusnya ke dalam loyang dan ulangi proses yang sama sehingga campuran habis.

    16. Setelah semua campuran dimasukkan ke dalam loyang, kukuskan selama 30 minit atau sehingga ia masak dan matang.

    17. Setelah kek kukus siap, keluarkan dari loyang dan biarkan ia sejuk sepenuhnya.

    18. Potong kek menjadi kepingan yang diinginkan dan hidangkan.

    Kesimpulan

    Itulah resepi kek lapis kukus yang mudah dan sedap untuk dicuba. Jangan lupa untuk mengikuti langkah-langkahnya dengan teliti supaya kek yang dihasilkan menjadi cantik dan sedap. Hidangkan kek lapis kukus ini bersama-sama teh atau kopi pada waktu petang bersama-sama keluarga tercinta. Selamat mencuba dan selamat menikmati!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Kek Lapis Kukus yang Sedap dan Mudah"