Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kek Masam Manis yang Sedap dan Mudah

Resepi Kek Masam Manis Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Salam Sobat Mai!

Apa khabar Sobat Mai? Semoga kalian semua sihat dan ceria selalu. Pada hari ini, kami ingin berkongsi dengan kalian resepi kek masam manis yang sangat sedap dan mudah untuk dibuat. Sesuai untuk dihidangkan pada majlis atau acara keluarga yang lain. So, jom kita mulakan!

Pertama sekali, kita perlukan bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kek ini. Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • 200g tepung gandum
  • 2 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 4 biji telur
  • 200g gula pasir
  • 120ml minyak masak
  • 120ml susu segar
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • Semua bahan-bahan ini mudah untuk didapati di pasaraya terdekat. Jadi, jangan risau untuk mencari bahan-bahan ini.

    Setelah itu, kita akan mula membuat kek ini. Pertama-tama, kita akan memasukkan tepung gandum, baking powder dan garam ke dalam satu bekas dan kacau rata.

    Kemudian, kita akan memisahkan kuning telur dan putih telur. Kita akan gunakan putih telur untuk dijadikan krim tartar dan kuning telur akan kita gunakan untuk membuat adunan kek.

    Pada masa yang sama, kita akan panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius. Kita akan gunakan suhu ini untuk membakar kek nanti.

    Seterusnya, kita akan pukul putih telur dengan krim tartar sehingga ia menjadi pejal. Kemudian, tambah gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul sehingga ia menjadi kental.

    Kemudian, kita akan masukkan kuning telur ke dalam adunan tepung gandum bersama-sama dengan minyak masak dan susu segar. Kacau rata adunan ini.

    Setelah itu, masukkan krim telur ke dalam adunan tepung gandum dan kacau rata sehingga adunan menjadi lembut dan gebu.

    Untuk memberikan rasa masam manis pada kek ini, kita akan masukkan air asam jawa ke dalam adunan dan kacau rata sekali lagi.

    Setelah adunan siap, kita akan tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega atau minyak masak. Kemudian, bakar ke dalam oven selama 30 hingga 40 minit atau sehingga ia masak dan kek menjadi keperangan.

    Setelah kek siap, keluarkan dari oven dan biarkan ia sejuk dahulu sebelum dihidangkan. Anda boleh hias dengan krim keju atau hiasan yang lain sesuai dengan selera anda.

    Kesimpulan

    Jadi, itulah resepi kek masam manis yang mudah dan sedap. Sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis atau acara keluarga lain. Kami harap anda akan mencuba resepi ini dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

    Jangan lupa untuk terus mengikuti kami untuk resepi-resepi menarik yang lain. Jumpa lagi!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Kek Masam Manis yang Sedap dan Mudah"