Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kek Milo Kukus

Resepi Kek Milo KukusSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan Milo
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 sudu teh esen vanilla

Hello Sobat Mai, hari ini kita akan belajar cara membuat kek Milo kukus yang lembut dan sedap.

Cara-cara:

1. Pertama sekali, pukul telur dan gula hingga kembang dan kental.

2. Kemudian, masukkan tepung gandum, Milo, baking powder dan soda bikarbonat. Gaulkan rata.

3. Tambahkan minyak masak, susu segar dan esen vanilla. Gaulkan rata.

4. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah dialasi dengan kertas minyak.

5. Kukus kek selama 45 minit atau sehingga masak.

6. Seterusnya, keluarkan kek dari loyang dan biarkan sejuk.

7. Hias kek dengan serbuk Milo atau topping pilihan anda.

8. Kek Milo kukus anda siap untuk dinikmati!

Tips:

Agar kek Milo kukus anda menjadi lembut, pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Jangan terlalu banyak mengacau adunan untuk mengelakkan kek menjadi keras. Pastikan juga suhu kukusan tidak terlalu panas agar kek tidak hangus.

Kesimpulan:

Resepi kek Milo kukus ini sangat mudah untuk diikuti dan sangat sesuai untuk menjadi hidangan pencuci mulut atau untuk dihidangkan di majlis-majlis tertentu. Selain itu, kek Milo kukus ini juga boleh menjadi alternatif yang lebih sihat berbanding kek-kek yang dijual di kedai-kedai kuih. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi kek Milo kukus yang lembut dan sedap ini!

Jangan lupa untuk melihat resepi-resepi lain yang menarik di laman web kami. Jumpa lagi!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kek Milo Kukus"