Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kek Pelangi

Resepi Kek PelangiSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Apakah Sobat Mai pernah mencuba membuat kek pelangi? Kek pelangi adalah kek yang mempunyai warna-warni yang cantik dan menarik. Ia sesuai untuk dihidangkan pada majlis-majlis atau acara-acara istimewa. Di sini, kami akan berkongsi dengan Sobat Mai resepi kek pelangi yang senang dan sedap. Jadi, jom kita mulakan!

Bahan-Bahan:

  • 200g mentega
  • 200g gula kastor
  • 4 biji telur
  • 300g tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan susu segar
  • Pewarna makanan (merah, oren, kuning, hijau, biru, ungu)

Cara-Cara:

  1. Preheat oven pada suhu 180 darjah Celsius.
  2. Sediakan loyang kek dengan mengoleskan sedikit mentega dan taburkan tepung ke atasnya.
  3. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang menggunakan mixer.
  4. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul adunan.
  5. Ayakkan tepung gandum dan baking powder ke dalam adunan dan kacau rata.
  6. Tuang susu segar ke dalam adunan dan kacau rata.
  7. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama dan letakkan di dalam 6 mangkuk berasingan.
  8. Tambahkan pewarna makanan ke dalam setiap mangkuk dan kacau rata sehingga warna sebati.
  9. Tuang setiap bahagian adunan ke dalam loyang yang sudah disediakan secara bergiliran mengikut warna pelangi.
  10. Bakar kek selama 40-45 minit atau sehingga masak.
  11. Angkat kek dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

Kesimpulannya:

Itulah resepi kek pelangi yang sedap dan senang untuk dicuba di rumah. Kek pelangi ini pasti akan menjadi tumpuan pada acara-acara khas anda. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan dan keluarga anda. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kek Pelangi"