Resepi Kek Pelangi
Assalamualaikum Sobat Mai!
Apakah Sobat Mai pernah mencuba membuat kek pelangi? Kek pelangi adalah kek yang mempunyai warna-warni yang cantik dan menarik. Ia sesuai untuk dihidangkan pada majlis-majlis atau acara-acara istimewa. Di sini, kami akan berkongsi dengan Sobat Mai resepi kek pelangi yang senang dan sedap. Jadi, jom kita mulakan!
Bahan-Bahan:
- 200g mentega
- 200g gula kastor
- 4 biji telur
- 300g tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 cawan susu segar
- Pewarna makanan (merah, oren, kuning, hijau, biru, ungu)
Cara-Cara:
- Preheat oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Sediakan loyang kek dengan mengoleskan sedikit mentega dan taburkan tepung ke atasnya.
- Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang menggunakan mixer.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul adunan.
- Ayakkan tepung gandum dan baking powder ke dalam adunan dan kacau rata.
- Tuang susu segar ke dalam adunan dan kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama dan letakkan di dalam 6 mangkuk berasingan.
- Tambahkan pewarna makanan ke dalam setiap mangkuk dan kacau rata sehingga warna sebati.
- Tuang setiap bahagian adunan ke dalam loyang yang sudah disediakan secara bergiliran mengikut warna pelangi.
- Bakar kek selama 40-45 minit atau sehingga masak.
- Angkat kek dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.
Kesimpulannya:
Itulah resepi kek pelangi yang sedap dan senang untuk dicuba di rumah. Kek pelangi ini pasti akan menjadi tumpuan pada acara-acara khas anda. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan dan keluarga anda. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Kek Pelangi"