Resepi Kek Span Pandan Yang Sedap dan Mudah
Bahan-bahan:
- 250g tepung gandum
- 3 sudu besar tepung jagung
- 5 biji telur
- 200g gula pasir
- 150g mentega cair
- 1/4 cawan susu segar
- 1/4 cawan minyak masak
- 1/2 sudu teh pewarna hijau pandan
- 1 sudu teh esen vanila
Sobat Mai, selamat datang ke artikel saya tentang resepi kek span pandan yang sedap dan mudah. Kek ini sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis atau sebagai pencuci mulut. Mari kita mulakan dengan menyediakan bahan-bahan.
Cara membuat:
1. Pukul gula dan telur hingga kembang dan berwarna kuning pucat.
2. Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, susu segar dan minyak masak, kacau rata.
4. Tambahkan pewarna hijau pandan dan kacau rata.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah Celcius selama 40 minit atau sehingga masak.
7. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.
Cara penyajian:
1. Potong kek menjadi saiz yang dikehendaki.
2. Hidangkan kek bersama-sama dengan krim keju atau hiasan lain seperti serbuk koko.
3. Nikmati kek span pandan yang lembut dan sedap ini bersama-sama dengan keluarga dan rakan-rakan.
Kesimpulan:
Itulah resepi kek span pandan yang mudah dan sedap untuk dihidangkan pada pelbagai majlis. Anda boleh menambahkan hiasan yang lain seperti buah-buahan atau serbuk koko untuk memberi kelainan pada hidangan ini. Saya harap anda akan mencuba resepi ini dan menikmati kek yang lembut dan sedap ini bersama-sama dengan orang terdekat anda.
Jangan lupa untuk kembali lagi dan mencuba resepi-resepi yang lain yang menarik. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Kek Span Pandan Yang Sedap dan Mudah"