Source: bing.comKenali Kek Span
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan berbincang tentang resepi kek span. Kek Span merupakan kek yang sangat popular di Malaysia. Ia dikenali dengan tekstur yang lembut dan sedap di lidah. Kek Span sesuai dihidangkan pada bila-bila masa dan sesuai untuk dimakan bersama-sama dengan kopi atau teh.
Bahan-Bahan
Untuk membuat kek span, bahan-bahannya adalah seperti berikut:
6 biji telur200g tepung gandum200g gula castor1 sudu teh esen vanilla1 sudu makan serbuk penaik1/4 sudu teh garam100g mentega dicairkan100ml susu segarCara Membuat
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan menjadi putih gebu2. Masukkan esen vanilla dan garam, kacau rata3. Ayak tepung dan serbuk penaik, campurkan ke dalam adunan telur secara perlahan-lahan4. Masukkan mentega cair dan susu segar, kacau rata5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega6. Bakar kek pada suhu 160 darjah Celsius selama 45 minit
Cara Penyajian
Setelah kek span siap dibakar, keluarkan dari loyang dan biarkan ia sejuk selama beberapa minit. Setelah itu, potong kek dalam saiz yang dikehendaki dan hidangkan bersama kopi atau teh. Anda juga boleh menambahkan hiasan ke atas kek seperti buah-buahan atau krim kek.
Tips dan Variasi
Untuk membuat kek span yang lebih sedap, anda boleh menambahkan kepingan coklat atau kismis ke dalam adunan. Anda juga boleh menambahkan warna kek span dengan menggunakan pewarna makanan. Jangan lupa untuk memastikan adunan telur dan gula kembang dan menjadi putih gebu sebelum menambahkan bahan-bahan lain. Jika adunan tidak kembang, kek span tidak akan lembut.
Kesimpulan
Kek Span adalah salah satu kek yang paling mudah dan sedap untuk dibuat. Anda boleh membuatnya pada bila-bila masa dan menikmatinya bersama-sama dengan kopi atau teh. Ikuti resepi di atas dan jangan lupa untuk mencuba pelbagai variasi untuk kek yang lebih sedap.Jumpa lagi di resepi yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kek Span: Sedap dan Mudah!"