Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kuah Dhal yang Sedap dan Mudah

Resepi Kuah Dhal Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Introduction

Hello Sobat Mai, kali ini kita akan membahas tentang resepi kuah dhal yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Kuah dhal merupakan salah satu hidangan tradisional India yang terkenal dengan rasa yang kaya dan aroma yang harum. Bahan-bahan yang digunakan dalam resepi ini mudah didapati dan boleh dibeli di kedai runcit terdekat. Mari kita mulakan!

Bahan-bahan

  • 1 cawan kacang dhal
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh kunyit
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1/2 cawan santan
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

1. Rendamkan kacang dhal dalam air selama 30 minit.

2. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia sehingga hancur.

3. Masukkan kacang dhal ke dalam periuk dan tuangkan air secukupnya. Masakkan selama 30 minit atau sehingga empuk.

4. Tambahkan tumbukan bawang besar, bawang putih dan halia ke dalam periuk dan kacau rata.

5. Tambahkan jintan manis, kunyit dan serbuk cili ke dalam periuk dan kacau rata. Biarkan masak selama 10 minit.

6. Tambahkan santan dan garam ke dalam periuk dan kacau rata. Biarkan masak selama 5 minit.

7. Kuah dhal siap untuk dihidangkan.

Cara Hidangan

Kuah dhal boleh dihidangkan bersama nasi putih, roti canai atau roti naan. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti bayam atau kobis ke dalam kuah untuk lebih menjadikan hidangan ini sihat dan berkhasiat.

Kesimpulan

Jadi, itulah resepi kuah dhal yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan cara-cara yang ringkas, anda pasti dapat membuat hidangan yang lezat untuk dinikmati bersama keluarga dan sahabat. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kuah Dhal yang Sedap dan Mudah"