Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Kuih Cara merupakan salah satu jenis kuih tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Kuih ini biasanya dibuat untuk disajikan pada majlis kenduri-kendara atau acara-acara tertentu seperti hari raya. Kuih Cara yang empuk dan lembut dengan rasa manis yang sedap pasti menjadi kegemaran semua orang. Berikut adalah resepi Kuih Cara yang mudah dan cepat untuk anda cuba di rumah.
Bahan-bahan
- 300g tepung beras- 100g tepung ubi kayu- 500ml air daun pandan- 300g gula merah- 1/2 sudu teh garam- 2 helai daun pandan- Minyak masak secukupnya
Cara-cara
1. Campurkan tepung beras dan tepung ubi kayu dalam satu bekas. Perlahan-lahan masukkan air daun pandan sambil diadun hingga menjadi adunan yang lembut.2. Tumbuk gula merah bersama-sama dengan daun pandan hingga hancur dan masukkan ke dalam periuk. Tambahkan air secukupnya dan masak hingga gula merah larut dan menjadi pekat.3. Masukkan adunan tepung ke dalam periuk dan kacau hingga sebati dengan gula merah. Tambahkan garam dan kacau lagi sehingga adunan menjadi kental.4. Sapukan sedikit minyak pada dulang dan tuangkan adunan ke dalam dulang. Ratakan permukaan adunan dan kukus selama 30 minit.5. Setelah kukus, keluarkan kuih cara dari dulang dan potong menjadi saiz yang diinginkan.6. Goreng kuih cara dalam minyak yang panas sehingga menjadi kuning keperangan dan angkat.
Tips dan Petua
- Pastikan adunan tepung dan air daun pandan diadun dengan sebati supaya kuih cara menjadi lembut dan tidak keras.- Jangan terlalu banyak menambahkan air gula merah agar adunan tidak menjadi cair.- Sapukan sedikit minyak pada dulang sebelum tuangkan adunan agar kuih tidak melekat pada dulang.
Kesimpulan
Sekarang anda sudah tahu bagaimana untuk membuat Kuih Cara yang sedap dan lembut di rumah. Mudah kan? Jangan lupa untuk mencuba sendiri dan kongsikan dengan keluarga dan sahabat-sahabat anda. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Kuih Cara"