Resepi Kuih Koci yang Sedap dan Mudah
Apa itu Kuih Koci?
Hello Sobat Mai, apa khabar? Kuih koci adalah sejenis kuih tradisional yang terkenal di Malaysia. Kuih koci terdiri daripada kulit kuih yang dibuat daripada tepung pulut dan isi kuih yang biasanya diperbuat daripada kelapa atau kacang merah. Kuih koci biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut atau snek di waktu petang.
Bahan-bahan yang Diperlukan
Untuk membuat kuih koci yang sedap dan nikmat, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
- 2 cawan tepung pulut
- 1 cawan air
- 1/2 sudu teh garam
- 1 cawan kelapa parut
- 1/2 cawan gula merah
- 1 cawan air kelapa
Cara-cara Membuat Kuih Koci
Berikut adalah cara-cara untuk membuat kuih koci yang sedap dan mudah:
Langkah 1: Membuat Kulit Kuih
Campurkan tepung pulut, air dan garam dalam mangkuk dan uli hingga menjadi doh.
Ambil sedikit doh dan bulatkan hingga menjadi saiz bola ping pong.
Ratakan bola doh dengan jari dan letakkan sebiji kelapa parut di tengah-tengah.
Lipat doh untuk menutup kelapa parut dan bulatkan semula.
Ulangi proses ini sehingga habis doh.
Langkah 2: Membuat Isi Kuih
Campurkan gula merah dan air kelapa dalam periuk dan masak di atas api kecil sehingga gula merah cair.
Tambahkan kelapa parut dan masak sehingga kering.
Langkah 3: Membungkus Kulit Kuih
Letakkan kulit kuih di atas daun pisang dan letakkan isi kuih di atasnya.
Lipat daun pisang untuk menutup kuih koci dan ikat dengan tali rafia.
Cara-cara Menghidangkan Kuih Koci
Kuih koci boleh dimakan dengan sendirinya atau dengan kuah santan yang dicampur dengan gula.
Kesimpulan
Itulah resepi kuih koci yang mudah dan sedap. Cuba buat di rumah dan nikmati bersama keluarga dan rakan-rakan.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kuih Koci yang Sedap dan Mudah"