Resepi Kuih Pulut Berinti
Menyajikan Kuih Tradisional Malaysia yang Enak dan Lezat
Hello Sobat Mai! Kuih pulut berinti adalah salah satu kuih tradisional Malaysia yang paling terkenal dan disukai oleh banyak orang. Dalam artikel ini, kami akan membagikan resep kuih pulut berinti yang mudah dan sederhana untuk dipraktekkan di rumah. Siapkan bahan-bahannya dan mari kita mulai membuat kuih pulut berinti yang lezat ini!
Bahan-bahan
- 500 gram pulut glutinous rice
- 200 ml santan kelapa
- 150 gram gula merah, diparut
- 1/2 sendok teh garam
- 2 lembar daun pandan
- 150 gram kacang hijau, direndam semalaman
Cara Membuat
1. Cuci bersih pulut dan rendam dalam air selama 3-4 jam. Setelah itu, tiriskan airnya.
2. Panaskan santan dengan garam dan daun pandan sampai mendidih. Kemudian masukkan pulut ke dalam santan dan aduk rata. Biarkan pulut matang dan santan habis terserap.
3. Ambil kacang hijau yang sudah direndam semalaman, dan kukus sampai matang. Setelah itu, haluskan kacang hijau dalam blender atau food processor.
4. Panaskan gula merah bersama sedikit air sampai gula merah larut dan menjadi sirup. Kemudian masukkan kacang hijau yang sudah dihaluskan dan aduk rata. Matikan api.
5. Ambil selembar daun pisang dan letakkan 1-2 sendok makan pulut di atasnya. Ratakan pulut dan tambahkan 1 sendok makan kacang hijau di tengah-tengahnya. Kemudian tutupi kacang hijau dengan pulut yang tersisa.
6. Lipat daun pisang dan bungkus kuih pulut berinti sampai rapat. Lakukan hal yang sama sampai semua bahan habis.
7. Kukus kuih pulut berinti selama 15-20 menit sampai matang.
Kesimpulan
Itulah resep kuih pulut berinti yang enak dan lezat. Kuih pulut berinti ini cocok disajikan sebagai hidangan penutup atau camilan. Selain itu, kuih ini juga cocok untuk dijadikan oleh-oleh atau hadiah untuk teman dan keluarga. Selamat mencoba resep ini dan semoga berhasil!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kuih Pulut Berinti"