Resepi Kunafa Berkrim
Bahan-Bahan
Untuk membuat resepi kunafa berkrim ini, anda memerlukan:
- 1 paket kunafa yang telah dipotong-potong
- 1 cawan krim kental
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan mentega cair
- 1/2 cawan keju Cheddar yang telah diparut
Cara-Cara
Berikut adalah cara-cara untuk membuat resepi kunafa berkrim yang sedap dan enak:
- Pertama sekali, panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Setelah itu, campurkan krim kental dan keju Cheddar yang telah diparut dalam satu bekas.
- Setelah itu, panaskan gula pasir dan air dalam kuali kecil di atas api sederhana. Kacau sehingga gula larut dan membentuk sirap.
- Setelah itu, letakkan potongan-potongan kunafa di dalam bekas dan tuangkan mentega cair di atas kunafa.
- Kemudian, masukkan kunafa ke dalam oven dan bakar selama 10 minit atau sehingga kunafa menjadi kuning keemasan.
- Setelah itu, keluarkan kunafa dari oven dan tuangkan sirap gula ke atas kunafa.
- Setelah itu, tuangkan campuran krim kental dan keju Cheddar ke atas kunafa.
- Kemudian, masukkan kembali kunafa ke dalam oven dan bakar selama 10 minit lagi atau sehingga krim kental menjadi keemasan di atas kunafa.
- Setelah itu, keluarkan kunafa dari oven dan biarkan sejuk selama 10 minit sebelum dihidangkan.
Nikmati Kunafa Berkrim Anda
Sekarang anda telah berjaya membuat resepi kunafa berkrim yang sedap dan enak. Nikmati kunafa berkrim anda bersama keluarga dan rakan-rakan pada waktu petang atau sebagai pencuci mulut selepas makan malam. Selamat mencuba!
Selamat Berbuka Puasa dengan Kunafa Berkrim
Hello Sobat Mai! Ramadhan sudah di hujung perjalanan. Malam-malam terakhirnya harus diisi dengan banyak ibadah dan kegiatan positif. Namun, tak lengkap kalau tak ada hidangan yang istimewa seperti kunafa berkrim ini. Jangan lupa, selamat berbuka puasa dan nikmati hidangan yang enak ini bersama keluarga dan sahabat-sahabat terdekat anda.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kunafa Berkrim"