Resepi Kuzi Ayam
Selamat datang Sobat Mai!
Hello Sobat Mai, hari ini kita akan membahas sebuah resepi yang pasti sudah tidak asing lagi di telinga kita. Ya, resepi kuzi ayam! Kuzi ayam adalah salah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya dihidangkan semasa majlis perkahwinan, kenduri dan juga di rumah-rumah terbuka. Kuzi ayam mempunyai rasa yang sedap dan unik. Warna kuning keemasan dari kuzi ayam ini pasti akan membuatkan selera makan anda bertambah.Bahan-bahan yang diperlukan
Untuk membuat hidangan kuzi ayam ini, anda perlu menyiapkan bahan-bahan berikut:Cara-cara membuat
1. Pertama sekali, bersihkan ayam dan potong kepada saiz yang diinginkan.2. Kemudian, rendam beras selama 1 jam dan kemudian kukus hingga masak.3. Hiris bawang besar dan bawang putih, halia dan serai.4. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dihiris tadi hingga naik bau.5. Tambahkan rempah kuzi dan kacau sebati.6. Kemudian, masukkan ayam dan kacang hijau ke dalam kuali dan kacau sebati.7. Tuangkan air secukupnya dan biarkan hingga ayam empuk.8. Masukkan susu pekat dan kismis ke dalam kuali dan kacau sebati.9. Tambahkan garam secukup rasa.10. Setelah masak, hidangkan kuzi ayam bersama nasi kukus.Tips dan Cara Penyajian
Untuk mendapatkan cita rasa yang lebih sedap, boleh tambahkan sedikit kacang tanah goreng sebagai hiasan. Anda juga boleh menambahkan sedikit kuah kuzi pada nasi untuk menambahkan rasa.Kuzi ayam juga boleh dihidangkan bersama roti canai atau roti jala. Anda juga boleh menambahkan bahan-bahan seperti kentang dan lobak merah untuk menambahkan rasa dan warna pada hidangan.Kesimpulan
Itulah resepi kuzi ayam yang sangat sedap dan boleh dihidangkan pada bila-bila masa. Pastikan anda memasak dengan penuh kasih sayang dan selamat mencuba! Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.Terima kasih telah membaca artikel ini, Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Kuzi Ayam"