Resepi Maggi Chili Oil
Bahan-Bahan
Untuk membuat Maggi Chili Oil, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
- 2 paket Maggi Kari
- 3 sudu besar Minyak Masak
- 10 biji Cili Kering
- 1 biji Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 1 sudu teh Garam
- 1 sudu besar Gula
- 2 sudu besar Sos Tiram
- 2 sudu besar Sos Cili Thai
- 1 sudu besar Sos Kicap
Cara-Cara
Berikut adalah cara-cara untuk membuat Maggi Chili Oil:
- Rebus Maggi Kari selama 2 minit dan kemudian saring air.
- Tumbuk cili kering, bawang putih dan halia hingga lumat.
- Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
- Masukkan garam, gula, sos tiram, sos cili Thai dan sos kicap.
- Tambahkan Maggi Kari yang telah disaring air dan kacau rata.
- Biarkan Maggi Chili Oil mendidih selama 5 minit.
- Angkat dari kuali dan boleh disimpan dalam bekas yang bersih.
Cara Hidangan
Resepi Maggi Chili Oil boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis hidangan seperti mi, nasi putih, atau mee goreng. Anda boleh menggunakannya sebagai sos atau sebagai bahan utama untuk hidangan yang lebih kreatif.
Keunikan Maggi Chili Oil
Maggi Chili Oil mempunyai rasa yang unik dan pedas yang memukau. Anda boleh menuangkan Maggi Chili Oil ke atas hidangan anda untuk memberikan rasa yang lebih bertenaga! Ia juga berguna untuk menambahkan rasa pada hidangan yang tidak pedas.
Penutup
Itulah resepi Maggi Chili Oil yang pedas dan sedap. Ia mudah dan cepat untuk disediakan dan boleh disimpan untuk kegunaan pada masa akan datang. Jangan lupa untuk cuba resepi ini sekarang dan rasai keunikan dan kelezatan Maggi Chili Oil!
Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Maggi Chili Oil"