Resepi Masak Kurma Ayam
Assalamualaikum Sobat Mai!
Hari ini, kita akan belajar bagaimana untuk memasak hidangan yang sangat popular dan sedap, iaitu kurma ayam. Kurma ayam merupakan hidangan yang sangat popular di Malaysia dan sering menjadi pilihan untuk dihidangkan pada majlis-majlis rasmi atau kenduri-kenduri. Ia juga merupakan hidangan yang sangat mudah untuk dimasak di rumah.
Untuk memasak hidangan kurma ayam, kita akan memerlukan bahan-bahan seperti ayam, santan dan serbuk kurma. Ayam yang digunakan boleh berupa peha atau dada ayam, dan ia harus dipotong kecil-kecil agar mudah dimasak.
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (dipotong kecil-kecil)
- 1 cawan santan
- 2 sudu besar serbuk kurma
- 1 biji bawang besar (diketuk)
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 inci halia (diketuk)
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh ketumbar
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Air secukupnya
Cara Memasak:
Pertama-tama, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai sehingga wangi. Kemudian, masukkan ayam dan gaul rata dengan bahan-bahan yang telah ditumis tadi. Tambahkan sedikit air dan biarkan ayam masak selama 10 minit.
Setelah ayam hampir masak, tambahkan serbuk kurma, jintan manis, ketumbar, garam dan gula. Gaul rata semua bahan dan biarkan masak selama 10 minit lagi. Kemudian, tambahkan santan dan biarkan masak sehingga kuah menjadi pekat.
Sekiranya kurma ayam sudah masak, bolehlah dihidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak. Anda juga boleh menghias hidangan dengan daun ketumbar atau bawang goreng untuk menambahkan lagi rasa dan aroma yang sedap.
Kesimpulan:
Itulah resepi masak kurma ayam yang mudah dan sedap untuk kita cuba di rumah. Hidangan ini sesuai untuk dihidangkan pada sebarang majlis atau kenduri-kenduri. Jangan lupa untuk mencuba dan berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan dan keluarga anda.
Post a Comment for "Resepi Masak Kurma Ayam"