Resepi Mini Rollcake
Bahan-bahan:
- 4 biji telur
- 100g gula pasir
- 100g tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu besar mentega cair
- 1/4 sudu teh garam
- 1 sudu teh baking powder
- Pewarna makanan (jika suka)
- Krim keju atau krim kacang (untuk isian)
Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi resepi mini rollcake yang sangat sedap dan mudah untuk dibuat. Resepi ini sesuai untuk dijadikan pencuci mulut atau hidangan ketika berbuka puasa. Mari kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan.
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder bersama-sama.
- Dalam mangkuk yang lain, pukul telur dan gula sehingga kembang dan kental.
- Tambah esen vanilla dan mentega cair sambil terus memukul.
- Tambahkan campuran tepung sedikit-sedikit sambil dikacau rata.
- Tambahkan pewarna makanan jika suka (opsional).
- Sediakan loyang kecil dan lapik dengan kertas minyak.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan permukaannya.
- Bakar selama 10-12 minit atau sehingga kek kekuningan.
- Keluarkan kek dari oven dan biarkan ia sejuk.
- Sapukan krim keju atau krim kacang pada permukaan kek.
- Gulung kek secara perlahan-lahan dari bahagian atas ke bahagian bawah.
- Potong kecil-kecil dan hidangkan.
Resepi mini rollcake yang sedap dan mudah ini pasti akan menjadi kegemaran anda sekeluarga. Anda juga boleh mencuba dengan pelbagai jenis krim atau isian seperti kacang merah, kaya atau coklat. Selamat mencuba!
Kesimpulan
Resepi mini rollcake adalah hidangan pencuci mulut yang sangat mudah untuk dibuat. Dengan bahan-bahan asas seperti telur, tepung gandum dan gula, anda boleh membuat kek yang lembut dan enak. Isiannya juga boleh disesuaikan mengikut citarasa anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik di laman web kami. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Mini Rollcake"