Resepi Molted Choc Cake
Assalamualaikum Sobat Mai! Siapa yang suka dengan kek coklat? Kali ini kami ingin memperkenalkan kepada Sobat Mai resepi Molted Choc Cake. Kek yang moist dan penuh dengan coklat ini pasti akan memuaskan selera Sobat Mai yang suka dengan kek coklat.
Untuk membuat resepi Molted Choc Cake, Sobat Mai memerlukan bahan-bahan berikut:
Pertama, panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius. Kemudian, cairkan coklat masakan dan butter dalam mangkuk yang diletakkan di atas kuali yang berisi air mendidih. Kacau sehingga coklat dan butter cair dan sebati.
Setelah itu, biarkan campuran coklat dan butter sejuk. Sementara itu, ayakkan tepung gandum, baking powder, dan serbuk koko bersama-sama dalam mangkuk yang lain.
Kemudian, dalam mangkuk yang lain, pukul telur dan gula kastor sehingga kembang dan putih. Masukkan campuran coklat dan butter yang telah sejuk ke dalam adunan telur dan gula kastor tadi. Gaul rata.
Selepas itu, masukkan campuran tepung gandum, baking powder, dan serbuk koko ke dalam adunan coklat tadi. Gaul rata sehingga sebati.
Seterusnya, sapukan loyang kek dengan butter atau minyak masak dan taburkan sedikit tepung gandum untuk elakkan kek melekat pada loyang. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan sebelum ini. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga kek masak.
Setelah kek masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang kek. Kek Molted Choc Cake siap dihidangkan!
Kesimpulan
Itulah resepi Molted Choc Cake yang boleh Sobat Mai cuba di rumah. Resepi ini mudah dan cepat untuk disediakan. Kek yang moist dan penuh dengan coklat ini pasti akan memuaskan selera Sobat Mai yang suka dengan kek coklat. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Molted Choc Cake"