Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Sobat Mai, apabila kita bercakap mengenai masakan terkenal di Malaysia, pastinya kita tidak boleh lupakan nasi dagang. Nasi dagang merupakan salah satu hidangan tradisional yang amat popular di Pantai Timur dan Selatan Malaysia. Nasi dagang ini biasanya dihidangkan dengan ikan tongkol atau ayam goreng, sambal belacan, kobis goreng dan telur masin. Apakah Sobat Mai pernah mencuba nasi dagang? Jika belum, jangan risau, kali ini saya akan berkongsi dengan Sobat Mai resepi nasi dagang yang simple dan sedap untuk dicuba di rumah.
Bahan-bahan yang diperlukan
Untuk membuat nasi dagang yang sedap, Sobat Mai perlu menyiapkan bahan-bahan berikut:- 2 cawan beras- 1 cawan santan pekat- 2 cawan air- 1 sudu teh garam- 2 helai daun pandan- 1 biji bawang besar- 3 ulas bawang putih- 1 cm halia- 1 sudu besar serbuk ketumbar- 1 sudu kecil jintan manis- 1 sudu kecil lada hitam biji- 1 batang serai- 2 helai daun kunyit
Cara-cara menyediakan nasi dagang
1. Bersihkan beras dan rendam selama 30 minit. 2. Tumis bawang besar yang telah dihiris dengan minyak masak hingga wangi.3. Masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus ke dalam kuali dan tumis hingga wangi.4. Tambahkan serbuk ketumbar, jintan manis dan lada hitam biji. Kacau sebati.5. Masukkan santan pekat, air, daun pandan, serai dan daun kunyit ke dalam kuali dan kacau sebati.6. Tambahkan garam dan kacau rata.7. Masukkan beras dan kacau rata.8. Biarkan nasi dagang masak menggunakan periuk nasi biasa atau periuk nasi elektrik.9. Hidangkan dengan ikan tongkol atau ayam goreng, sambal belacan, kobis goreng dan telur masin.
Tips untuk membuat nasi dagang yang sedap
- Pastikan santan yang digunakan pekat dan berkualiti.- Untuk rasa yang lebih sedap, gunakan beras jenis Thai Hom Mali.- Jangan terlalu banyak mengambil air ketika memasak nasi dagang kerana ia akan membuat nasi menjadi lembik.- Jangan terlalu banyak mengambil santan ketika memasak nasi dagang kerana ia akan membuat nasi menjadi terlalu lemak.- Pastikan beras telah direndam selama 30 minit sebelum dimasak untuk mendapatkan nasi yang lebih empuk dan sedap.
Kesimpulan
Itulah resepi nasi dagang yang simple dan sedap untuk dicuba di rumah. Sangat mudah untuk disediakan dan pasti akan memuaskan selera Sobat Mai. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan kongsikan bersama keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Nasi Dagang Simple yang Sedap untuk Dicuba"