Source: bing.comApa itu Nasi Ulam?
Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan berbicara tentang resepi nasi ulam. Nasi ulam adalah hidangan nasi campur yang disajikan dengan pelbagai jenis sayuran, bahan-bahan rempah dan ikan atau daging. Biasanya hidangan ini dimakan dengan sambal belacan atau kuah kacang.
Bahan-Bahan yang Diperlukan
Berikut adalah bahan-bahan yang anda perlukan untuk membuat hidangan nasi ulam:
Nasi putih (1 cawan)Daging ayam atau ikan (1 cawan)Kacang panjang (1 cawan)Daun kari (1 cawan)Daun bawang (1 cawan)Kacang botol (1 cawan)Daun pegaga (1 cawan)Daun kesum (1 cawan)Bawang merah (5 biji)Bawang putih (3 ulas)Cili api (2 biji)Cili padi (5 biji)Belacan (1 sudu besar)Garam (secukup rasa)Gula (secukup rasa)Cara Membuat Nasi Ulam
Berikut adalah cara-cara untuk membuat hidangan nasi ulam:
Pertama, bersihkan daging ayam atau ikan dan rebus hingga empuk.Kemudian, potong-potong kacang panjang, daun kari, daun bawang, dan kacang botol. Kemudian, iris halus bawang merah, bawang putih, cili api dan cili padi.Tumbuk belacan hingga halus dan goreng dengan sedikit minyak sehingga wangi.Setelah itu, campurkan nasi putih dengan semua sayuran yang telah dipotong tadi dan gaul rata.Tambahkan daging ayam atau ikan yang telah dimasak tadi.Untuk membuat sambal belacan, campurkan belacan goreng dengan bawang merah, bawang putih, cili api, dan cili padi yang telah dihaluskan dan tambahkan sedikit air asam jawa. Gaul rata dan tambahkan sedikit gula dan garam.Sajikan hidangan nasi ulam bersama sambal belacan atau kuah kacang.Kesimpulan
Nasi ulam adalah hidangan yang sangat sesuai untuk dinikmati bersama keluarga dan rakan-rakan. Hidangan ini sangat mudah untuk disediakan dan sangat sihat kerana mengandungi pelbagai jenis sayuran. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan nikmati hidangan yang lezat ini.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Nasi Ulam"