Resepi Orange Cake
Bahan-bahan:
- 200g mentega
- 200g gula pasir
- 4 biji telur
- 240g tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan jus oren segar
- Kulit oren jus dari 1 biji oren
- 2 sudu besar serbuk koko
Hello Sobat Mai! Siapa suka makan kek? Hari ini, saya ingin kongsikan resepi kegemaran saya iaitu resepi orange cake. Cake ini sangat lembut dan manis dengan rasa oren yang segar. Saya pasti Sobat Mai akan jatuh cinta dengan resepi ini.
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Sapu mentega pada loyang ukuran 8 inci dan taburkan tepung gandum. Ketepikan.
- Pukul mentega dengan gula pasir hingga kembang dan gebu.
- Tambahkan telur satu persatu sambil terus memukul sehingga sebati.
- Ayakkan tepung gandum, baking powder dan garam ke dalam adunan telur dan mentega.
- Tuangkan jus oren dan kulit oren jus ke dalam adunan dan kacau rata.
- Ambil 1/3 bahagian adunan ke dalam mangkuk kecil dan campurkan dengan serbuk koko. Kacau rata.
- Tuangkan separuh bahagian adunan oren ke dalam loyang yang telah disediakan.
- Tuangkan adunan coklat ke atas adunan oren dalam loyang.
- Tuangkan bahagian terakhir adunan oren ke atas adunan coklat.
- Guna garpu untuk mengadun kesemua adunan sehingga sebati.
- Bakar kek selama 40-45 minit atau sehingga masak dan kek menjadi keperangan.
- Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk selama 10 minit di dalam loyang.
- Keluarkan kek dari loyang dan biarkan sejuk sepenuhnya.
Setelah kek sejuk sepenuhnya, bolehlah dihias mengikut kreativiti masing-masing. Kek ini boleh disajikan dengan kopi atau teh pada hari petang yang tenang. Sedap sangat!
Kesimpulan
Resepi orange cake ini amat mudah dan cepat disediakan. Sobat Mai boleh mencubanya di rumah dan berkongsi bersama keluarga dan rakan-rakan. Jangan lupa untuk berkongsi gambar-gambar kek Sobat Mai dengan saya di ruang komen di bawah. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Orange Cake"