Source: bing.comPengenalan
Hello Sobat Mai! Kali ini, saya akan membagikan resepi pan mee yang pasti akan membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Pan mee adalah sejenis mi yang terbuat dari tepung gandum dan dibuat secara tradisional dengan menggunakan tangan. Resepi ini sangat popular di Malaysia dan pasti akan menjadi hidangan kegemaran Sobat Mai.
Bahan-bahan
Untuk membuat pan mee, Sobat Mai memerlukan bahan-bahan berikut:
- 500g tepung gandum
- 2 biji telur
- 1 sudu teh garam
- Air suam secukupnya
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
- 2 batang daun bawang (dipotong halus)
- 200g daging cincang
- 1 sudu besar minyak masak
- Sos tiram secukupnya
- Lada hitam secukupnya
Cara-cara
Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat pan mee:
- Untuk membuat adunan tepung, campurkan tepung gandum, telur, dan garam dalam satu mangkuk besar.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil diuleni sehingga adunan menjadi lembut dan tidak melekit.
- Balutkan adunan dengan plastik wrap dan biarkan selama 30 minit.
- Setelah 30 minit, keluarkan adunan dari plastik wrap dan gilas dengan menggunakan gilasan.
- Potong adunan menjadi sebesar mana yang Sobat Mai suka.
- Untuk membuat kuah, panaskan minyak dalam kuali.
- Tumiskan bawang putih sehingga wangi.
- Tambahkan daging cincang dan kacau sehingga masak.
- Tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
- Tambahkan sos tiram dan lada hitam.
- Tambahkan daun bawang dan kacau sebati.
- Sedia untuk dihidangkan.
Cara Penyajian
Untuk menyajikan pan mee, letakkan mi dalam mangkuk dan tuangkan kuah di atasnya. Anda juga boleh menambahkan hirisan daun bawang dan cili padi untuk memberikan rasa yang lebih nikmat.
Kesimpulan
Sobat Mai, itulah resepi pan mee yang mudah dan sedap untuk dicuba di rumah. Jangan lupa untuk memasak mi dengan tekun dan sabar agar rasanya menjadi lebih enak. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Pan Mee"