Resepi Pancake Pisang
Selamat datang Sobat Mai!
Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi pancake pisang yang mudah dan sedap untuk dicuba di rumah. Pancake pisang merupakan hidangan yang sesuai untuk dihidangkan sebagai sarapan atau camilan pada waktu petang. Resepi ini juga sesuai untuk mereka yang ingin mengambil makanan yang rendah kalori.
Bahan-bahan
Cara-cara
Pertama-tama, ambilkan mangkuk besar dan gaulkan tepung gandum, gula pasir, garam dan baking powder bersama-sama. Kemudian, masukkan susu segar, air suam dan telur. Kacau hingga kesemua bahan sebati.
Setelah itu, hancurkan pisang dengan garpu dan campurkan ke dalam adunan. Kacau rata sehingga kental.
Panaskan kuali dengan api sederhana dan sapukan sedikit minyak masak. Tuangkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan ratakan dengan sudu. Biarkan pancake masak selama 2-3 minit atau sehingga permukaannya berbuih-buih.
Setelah itu, balikkan pancake dan biarkan ia masak selama 1-2 minit lagi. Angkat dan letakkan di atas pinggan. Ulang langkah yang sama sehingga adunan pancake habis.
Cara Hidangan
Hidangkan pancake pisang dengan madu atau sirap maple. Anda juga boleh menambahkan buah-buahan segar seperti stroberi atau kiwi untuk mencipta perisa yang lebih menarik.
Kesimpulan
Resepi pancake pisang ini sangat mudah dan sesuai untuk dicuba di rumah. Ia juga sesuai untuk mereka yang ingin mengambil makanan yang rendah kalori. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini pada waktu pagi atau petang untuk mengisi perut anda.
Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi yang menarik dan berguna untuk anda!
Post a Comment for "Resepi Pancake Pisang"