Resepi Paprik Ayam Simple
Bahan-bahan
1. 500g ayam potong dadu
2. 1 sudu besar minyak masak
3. 1 biji bawang besar, dipotong dadu
4. 1 ulas bawang putih, dicincang halus
5. 1 biji cili merah, dipotong serong
6. 1 biji cili hijau, dipotong serong
7. 1 sudu besar sos tiram
8. 1 sudu besar kicap cair
9. 1 sudu besar tepung jagung
10. 1/2 cawan air
11. Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak
Hello Sobat Mai! Bagi yang suka masakan pedas, resepi paprik ayam ini memang sesuai untuk dicuba. Mari kita mulakan dengan memasak ayam terlebih dahulu. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar hingga naik aroma. Kemudian masukkan ayam, bawang putih, cili merah dan cili hijau. Kacau sebati hingga ayam separuh masak.
Kemudian, tambahkan sos tiram dan kicap cair. Kacau sebati hingga bahan-bahan tercampur rata.
Setelah itu, tambahkan tepung jagung dan air. Kacau sebati sebelum biarkan masakan mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
Untuk menambah rasa, boleh tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan masak selama beberapa minit sehingga kuah pekat dan ayam empuk.
Sajian
Sudah siap untuk disajikan dengan nasi putih yang hangat. Hidangkan paprik ayam pada pinggan dan letakkan di atas nasi putih. Nikmati masakan yang pedas dan sedap ini bersama keluarga anda.
Kesimpulan
Resepi paprik ayam simple ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan pastinya akan menjadi hidangan yang popular di kalangan keluarga anda.
Tips
Jangan lupa untuk cuba resepi yang lain pula ya. Jumpa lagi di resepi yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Paprik Ayam Simple"