Source: bing.comBahan-bahan yang diperlukan
Untuk membuat hidangan pucuk ubi tempoyak yang lazat, anda akan memerlukan bahan-bahan berikut:
500g pucuk ubi200g tempoyak2 ulas bawang merah3 ulas bawang putih5 biji cili padi1/2 inci halia2 helai daun kunyit1 helai daun pandan1/2 cawan airGaram secukup rasaCara-cara membuat
Berikut adalah cara-cara untuk membuat hidangan pucuk ubi tempoyak yang sedap dan lazat:
Langkah 1: Cuci bersih pucuk ubi dan toskan airnya.Langkah 2: Kisar halus bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia.Langkah 3: Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.Langkah 4: Masukkan tempoyak dan kacau rata.Langkah 5: Tambahkan daun kunyit, daun pandan dan air ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.Langkah 6: Masukkan pucuk ubi yang telah dicuci tadi dan kacau ratakan.Langkah 7: Tambahkan sedikit garam secukup rasa.Langkah 8: Tutup kuali dan biarkan ia masak selama 15-20 minit sehingga pucuk ubi empuk.Langkah 9: Setelah masak, angkat kuali dari dapur dan hidangan pucuk ubi tempoyak siap untuk dihidangkan.Cara penyajian
Untuk menyajikan hidangan pucuk ubi tempoyak yang sedap dan lazat, anda boleh memasukkannya ke dalam pinggan dan hidangkan dengan nasi panas.
Kesimpulan
Resepi pucuk ubi tempoyak yang sedap dan lazat ini sangat mudah untuk disediakan dan sesuai untuk dihidangkan pada sebarang majlis atau keluarga. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan nikmati hidangan yang lazat ini bersama-sama keluarga tercinta.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Pucuk Ubi Tempoyak"