Resepi Puding Gula Hangus yang Menjadi Kegilaan Sobat Mai
Pengenalan
Hello Sobat Mai! Hari ini, kita akan membincangkan sebuah resepi yang pastinya akan menggoda selera anda. Jika anda adalah peminat makanan manis, pasti sudah tidak asing dengan resepi puding gula hangus ini. Tidak kira di mana anda berada, pasti terdapat kedai atau gerai yang menjual puding gula hangus. Tetapi, mengapa tidak mencuba membuatnya sendiri di rumah? Anda boleh mengubah suai resepi ini mengikut selera anda. Jadi, mari kita mulakan!Bahan-bahan
Sebelum memulakan proses memasak, pastikan anda mempunyai bahan-bahan berikut:- 1 cawan susu pekat manis
- 2 cawan susu segar
- 1 cawan gula pasir
- 3 sudu besar tepung jagung
- 4 biji kuning telur ayam
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu kecil esen vanila
- 1 cawan air suam
- 1/2 cawan gula pasir
Cara-cara
1. Pertama sekali, sapukan mentega di dalam loyang puding dan ketepikan.
2. Kemudian, dalam periuk, masukkan susu pekat manis, susu segar dan gula pasir. Gaulkan dan panaskan di atas api kecil sehingga gula larut sepenuhnya.
3. Dalam bekas yang lain, campurkan tepung jagung dan kuning telur. Kacau rata dan masukkan ke dalam campuran susu. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan esen vanila dan mentega. Kacau sehingga sebati dan suamkan seketika.
5. Tuangkan campuran puding ke dalam loyang yang telah disediakan.
6. Panaskan air dan gula pasir dalam periuk kecil dan kacau sehingga gula larut sepenuhnya.
7. Tuangkan campuran air gula ke atas campuran puding dan kacau perlahan-lahan.
8. Letakkan loyang puding di dalam periuk pancuran dan masak dengan api sederhana selama kira-kira 45 minit hingga puding masak sepenuhnya.
9. Setelah puding masak, keluarkan dari pancuran dan biarkan ia sejuk.
10. Setelah sejuk, keluarkan puding dengan membalikkan loyang ke dalam pinggan besar.
11. Potong puding mengikut saiz yang diingini dan hidangkan.
Post a Comment for "Resepi Puding Gula Hangus yang Menjadi Kegilaan Sobat Mai"