Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sambal Gesek

 Resepi Sambal Gesek Source: bing.com

Selamat datang Sobat Mai, kali ini kita akan belajar membuat resepi sambal gesek yang pedas dan sedap.

Sambal gesek merupakan salah satu jenis sambal yang banyak digemari oleh masyarakat Malaysia. Sambal ini biasanya dimakan bersama dengan nasi lemak, ikan bakar, ayam goreng, dan banyak lagi. Bagi yang suka pedas, sambal gesek adalah pilihan yang tepat. Mari kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan:

  • Cili kering (50 gram)
  • Bawang putih (5 ulas)
  • Bawang besar (2 biji)
  • Belacan (1 keping)
  • Gula (2 sudu besar)
  • Garam (1 sudu teh)
  • Air asam jawa (1 sudu besar)
  • Cara membuatnya sangat mudah. Pertama-tama, rendam cili kering dalam air panas selama 10 minit. Kemudian, toskan airnya dan tumbuk cili kering bersama bawang putih dan bawang besar.

    Selepas itu, bakar belacan di atas kuali sehingga terasa bau harum. Kemudian, tumbuk bersama bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.

    Masukkan gula, garam, dan air asam jawa ke dalam adunan tadi. Gaul rata dan sambal gesek siap untuk dihidangkan.

    Anda boleh menambahkan sedikit minyak masak untuk menjadikan sambal gesek lebih lembut dan melekat pada makanan.

    Selain itu, anda juga boleh menambahkan bahan-bahan lain seperti limau kasturi, tomato, atau cili padi untuk menambahkan rasa dan aroma pada sambal gesek.

    Sambal gesek juga boleh disimpan dalam peti sejuk selama beberapa hari. Oleh itu, anda boleh membuat jumlah yang banyak dan menikmatinya sepanjang minggu.

    Kesimpulan

    Sekarang anda telah belajar cara membuat sambal gesek yang pedas dan sedap. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan memuaskan selera anda. Jangan lupa untuk menyesuaikan kuantiti cili kering dengan tahap kepedasan yang anda inginkan.

    Jumpa lagi di resepi yang menarik yang lain!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Sambal Gesek"