Source: bing.comCara Membuat Sambal Hitam
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan berbicara tentang resepi sambal hitam yang sedap dan lezat. Sambal hitam adalah salah satu jenis sambal yang populer di Malaysia dan biasanya dimakan bersama hidangan nasi atau lauk-pauk. Berikut adalah cara membuat sambal hitam yang enak.Bahan-bahan yang diperlukan:
250 gram cili kering5 ulas bawang putih1 inci halia1 biji bawang besar1 sudu besar belacan2 sudu besar minyak2 sudu besar gula merahGaram secukup rasaCara membuat sambal hitam:1. Rendam cili kering dalam air panas selama 10 minit sehingga lembut.2. Tumbuk kasar cili kering, bawang putih dan halia menggunakan pengisar atau lesung batu.3. Potong bawang besar dan tumis dengan minyak sehingga layu.4. Masukkan belacan dan kacau sebati.5. Masukkan bahan tumbuk dan gula merah.6. Kacau sebati dan masak sehingga sambal menjadi hitam.7. Tambahkan garam secukup rasa.
Cara Memasak Sambal Hitam dengan Ikan Bilis
Selain dimakan dengan nasi atau lauk-pauk, sambal hitam juga boleh disajikan dengan ikan bilis goreng. Berikut adalah cara memasak sambal hitam dengan ikan bilis.Bahan-bahan yang diperlukan:
1 cawan ikan bilis1/2 cawan minyak2 sudu besar sambal hitam1/2 sudu teh garam1/2 sudu teh gulaCara memasak sambal hitam dengan ikan bilis:1. Panaskan minyak dalam kuali.2. Goreng ikan bilis sehingga masak dan garing.3. Angkat ikan bilis dan toskan minyak.4. Tambahkan sambal hitam, garam dan gula ke dalam kuali.5. Kacau sebati dan masak sehingga sambal menjadi hitam dan pekat.6. Masukkan ikan bilis dan kacau sebati.7. Sedia untuk dihidangkan.
Cara Memasak Sambal Hitam dengan Ayam
Sambal hitam juga boleh disajikan dengan hidangan ayam. Berikut adalah cara memasak sambal hitam dengan ayam.Bahan-bahan yang diperlukan:
500 gram ayam2 sudu besar sambal hitam1/2 sudu teh garam1/2 sudu teh gula1/2 cawan air2 sudu besar minyakCara memasak sambal hitam dengan ayam:1. Panaskan minyak dalam kuali.2. Masukkan ayam dan goreng sehingga masak.3. Angkat ayam dan toskan minyak.4. Tambahkan sambal hitam, garam, gula dan air ke dalam kuali.5. Kacau sebati dan masak sehingga sambal menjadi hitam dan pekat.6. Masukkan ayam dan kacau sebati.7. Sedia untuk dihidangkan.
Cara Memasak Sambal Hitam dengan Sayur-sayuran
Sambal hitam juga boleh disajikan dengan sayur-sayuran seperti terung, bendi, kacang panjang dan lain-lain. Berikut adalah cara memasak sambal hitam dengan sayur-sayuran.Bahan-bahan yang diperlukan:
500 gram sayur-sayuran2 sudu besar sambal hitam1/2 sudu teh garam1/2 sudu teh gula1/2 cawan air2 sudu besar minyakCara memasak sambal hitam dengan sayur-sayuran:1. Panaskan minyak dalam kuali.2. Masukkan sayur-sayuran dan goreng sehingga masak.3. Angkat sayur-sayuran dan toskan minyak.4. Tambahkan sambal hitam, garam, gula dan air ke dalam kuali.5. Kacau sebati dan masak sehingga sambal menjadi hitam dan pekat.6. Masukkan sayur-sayuran dan kacau sebati.7. Sedia untuk dihidangkan.
Kesimpulan
Sambal hitam adalah salah satu jenis sambal yang populer di Malaysia dan boleh disajikan dengan pelbagai hidangan. Resepi sambal hitam yang sedap dan lezat mudah untuk dibuat dengan bahan-bahan yang mudah didapati di pasaran. Jangan lupa untuk mencuba resepi sambal hitam dengan ikan bilis, ayam atau sayur-sayuran untuk variasi hidangan anda. Jumpa lagi di resepi yang lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Sambal Hitam yang Sedap"