Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sambal Hitam yang Sedap

Resepi Sambal Hitam Yang SedapSource: bing.com

Cara Membuat Sambal Hitam

Hello Sobat Mai, kali ini kita akan berbicara tentang resepi sambal hitam yang sedap dan lezat. Sambal hitam adalah salah satu jenis sambal yang populer di Malaysia dan biasanya dimakan bersama hidangan nasi atau lauk-pauk. Berikut adalah cara membuat sambal hitam yang enak.Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 250 gram cili kering
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 1 sudu besar belacan
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar gula merah
  • Garam secukup rasa
  • Cara membuat sambal hitam:1. Rendam cili kering dalam air panas selama 10 minit sehingga lembut.2. Tumbuk kasar cili kering, bawang putih dan halia menggunakan pengisar atau lesung batu.3. Potong bawang besar dan tumis dengan minyak sehingga layu.4. Masukkan belacan dan kacau sebati.5. Masukkan bahan tumbuk dan gula merah.6. Kacau sebati dan masak sehingga sambal menjadi hitam.7. Tambahkan garam secukup rasa.

    Cara Memasak Sambal Hitam dengan Ikan Bilis

    Selain dimakan dengan nasi atau lauk-pauk, sambal hitam juga boleh disajikan dengan ikan bilis goreng. Berikut adalah cara memasak sambal hitam dengan ikan bilis.Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1 cawan ikan bilis
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 sudu besar sambal hitam
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula
  • Cara memasak sambal hitam dengan ikan bilis:1. Panaskan minyak dalam kuali.2. Goreng ikan bilis sehingga masak dan garing.3. Angkat ikan bilis dan toskan minyak.4. Tambahkan sambal hitam, garam dan gula ke dalam kuali.5. Kacau sebati dan masak sehingga sambal menjadi hitam dan pekat.6. Masukkan ikan bilis dan kacau sebati.7. Sedia untuk dihidangkan.

    Cara Memasak Sambal Hitam dengan Ayam

    Sambal hitam juga boleh disajikan dengan hidangan ayam. Berikut adalah cara memasak sambal hitam dengan ayam.Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 500 gram ayam
  • 2 sudu besar sambal hitam
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar minyak
  • Cara memasak sambal hitam dengan ayam:1. Panaskan minyak dalam kuali.2. Masukkan ayam dan goreng sehingga masak.3. Angkat ayam dan toskan minyak.4. Tambahkan sambal hitam, garam, gula dan air ke dalam kuali.5. Kacau sebati dan masak sehingga sambal menjadi hitam dan pekat.6. Masukkan ayam dan kacau sebati.7. Sedia untuk dihidangkan.

    Cara Memasak Sambal Hitam dengan Sayur-sayuran

    Sambal hitam juga boleh disajikan dengan sayur-sayuran seperti terung, bendi, kacang panjang dan lain-lain. Berikut adalah cara memasak sambal hitam dengan sayur-sayuran.Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 500 gram sayur-sayuran
  • 2 sudu besar sambal hitam
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar minyak
  • Cara memasak sambal hitam dengan sayur-sayuran:1. Panaskan minyak dalam kuali.2. Masukkan sayur-sayuran dan goreng sehingga masak.3. Angkat sayur-sayuran dan toskan minyak.4. Tambahkan sambal hitam, garam, gula dan air ke dalam kuali.5. Kacau sebati dan masak sehingga sambal menjadi hitam dan pekat.6. Masukkan sayur-sayuran dan kacau sebati.7. Sedia untuk dihidangkan.

    Kesimpulan

    Sambal hitam adalah salah satu jenis sambal yang populer di Malaysia dan boleh disajikan dengan pelbagai hidangan. Resepi sambal hitam yang sedap dan lezat mudah untuk dibuat dengan bahan-bahan yang mudah didapati di pasaran. Jangan lupa untuk mencuba resepi sambal hitam dengan ikan bilis, ayam atau sayur-sayuran untuk variasi hidangan anda. Jumpa lagi di resepi yang lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Sambal Hitam yang Sedap"