Source: bing.com Apa Itu Satay Goreng?
Satay goreng atau lebih dikenali sebagai satay celup adalah hidangan yang terkenal di Malaysia. Ia terdiri daripada kepingan daging yang ditusuk dengan lidi dan kemudian dicelup ke dalam sos kacang yang pekat.
Bahan-Bahan Yang Diperlukan
Untuk membuat satay goreng, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
1/2 kg daging ayam atau daging lembu 5 ulas bawang putih 1 inci halia 2 sudu besar serbuk kari 1 sudu besar serbuk jintan manis 1 sudu besar serbuk ketumbar 1 sudu besar serbuk lada hitam 2 sudu besar gula merah 2 sudu besar sos tiram 1/2 cawan kacang tanah 1 cawan santan pekat 2 sudu besar minyak masak 1/2 cawan air Garam secukup rasa Cara-Cara Membuat Satay Goreng
Berikut adalah cara-cara untuk membuat satay goreng yang sedap dan mudah:
1. Bersihkan daging ayam atau daging lembu, potong kecil dan tusuk dengan lidi. 2. Blender bawang putih dan halia hingga halus, kemudian tumis dalam kuali yang panas. 3. Tambahkan serbuk kari, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, gula merah, sos tiram dan garam. Kacau rata dan masak hingga wangi. 4. Tambahkan kacang tanah, santan dan air. Masak hingga mendidih. 5. Goreng satay yang telah ditusuk lidi dalam minyak yang panas sehingga keperangan. 6. Celupkan satay yang telah digoreng ke dalam sos kacang yang telah disediakan. Cara Penyajian
Satay goreng boleh disajikan sebagai hidangan utama atau sebagai hidangan pembuka. Hidangkan bersama nasi impit, ketupat atau kuah kacang.
Kesimpulan
Satay goreng adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Ia boleh disediakan dengan mudah menggunakan bahan-bahan yang sedia ada di dapur anda. Cuba resepi ini dan nikmati hidangan yang sedap dan lazat bersama keluarga dan rakan-rakan anda.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik, Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Satay Goreng Yang Sedap Dan Mudah"