Resepi Semperit Panjang
Bahan-bahan:
- 500g tepung gandum
- 250g mentega
- 1 kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 cawan gula kastor
- 2 sudu besar susu tepung
- 1/2 sudu teh garam
- 3 biji kuning telur untuk hiasan
- 1 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan belajar cara membuat resepi semperit panjang yang enak dan lezat. Pertama-tama, kita harus mempersiapkan semua bahan yang diperlukan.
Panaskan oven pada suhu 160 darjah Celsius. Ayak tepung gandum dan susu tepung bersama-sama dalam bekas. Kemudian, masukkan mentega, kuning telur, esen vanilla, gula kastor, dan garam ke dalam bekas yang lain.
Kacau bahan-bahan tersebut hingga membentuk adunan yang lembut dan rata. Setelah itu, masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega sedikit-sikit sambil dikacau hingga adunan menjadi pelembut.
Letakkan adunan tersebut dalam piping bag dengan membentuk bentuk bulat atau panjang. Kemudian, susun di atas loyang yang telah dilapisi kertas minyak.
Gunakan kuning telur yang telah dipukul sebagai penghias. Sapukan kuning telur pada atas adunan semperit menggunakan kuas. Masukkan loyang ke dalam oven dan bakar selama 15 hingga 20 minit atau sehingga semperit berwarna kuning keemasan.
Setelah itu, angkat semperit dari dalam oven dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas yang sesuai.
Kesimpulan
Itulah resepi semperit panjang yang mudah dan cepat untuk dibuat. Semperit ini sangat cocok disajikan sebagai hidangan penutup atau sebagai snek ketika berkumpul dengan keluarga dan teman-teman. Selamat mencuba!
Jumpa lagi dengan resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Semperit Panjang"