Resepi Serabai
Salam Sobat Mai! Apa khabar?
Bagi penikmat makanan Malaysia, pasti sudah tidak asing lagi dengan makanan tradisional kita yang satu ini - Serabai. Serabai adalah sejenis makanan yang dibuat daripada tepung beras dan santan kelapa. Ia dikukus dan dihidangkan bersama-sama dengan kuah kacang yang lazat. Jika Sobat Mai ingin mencuba membuat serabai sendiri di rumah, ini adalah resepi mudah yang boleh Sobat Mai ikuti.
Bahan-bahan:
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan kering dalam satu bekas dan adun rata.
2. Tambahkan bahan-bahan yang telah dikisar halus ke dalam bekas tersebut.
3. Tuangkan santan kelapa dan air sedikit demi sedikit ke dalam bekas tersebut dan kacau rata sehingga menjadi adunan yang licin.
4. Tambahkan daun bawang / daun sup yang telah dihiris halus ke dalam adunan tersebut.
5. Panaskan periuk kukus dan sapukan sedikit minyak di atasnya.
6. Tuangkan adunan serabai ke dalam periuk kukus dan kukus selama 15-20 minit atau sehingga masak.
7. Sedia untuk dihidangkan bersama-sama dengan kuah kacang yang lazat.
Kuah kacang:
1. Gorengkan kacang tanah hingga masak dan tumbuk hingga halus.
2. Tumis halia, bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar halus hingga harum.
3. Tambahkan air, garam, gula dan serbuk cili ke dalam periuk dan kacau rata.
4. Biarkan kuah mendidih dan masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk halus tadi.
5. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan bersama-sama dengan serabai.
Kesimpulan:
Serabai adalah makanan yang mudah dan enak untuk dibuat di rumah. Dengan resepi ini, Sobat Mai sudah boleh mencuba membuat serabai sendiri dan menikmatinya bersama-sama dengan kuah kacang yang lazat. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan kawan-kawan dan keluarga ya. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Serabai"