Resepi Shell Out Che Nom
Assalamualaikum Sobat Mai, Selamat Datang Ke Dapur Saya!
Shell Out Che Nom adalah hidangan laut yang terkenal di Malaysia. Ia adalah hidangan yang disediakan dengan cara yang unik dan menarik. Hidangan ini sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis atau jamuan makanan keluarga.
Untuk menyediakan hidangan ini, anda memerlukan beberapa bahan seperti udang, sotong, ketam, kepah, dan lain-lain. Anda juga memerlukan bahan-bahan seperti serbuk rempah kari, serbuk lada hitam, serbuk cili, dan lain-lain. Berikut adalah resepi untuk membuat Shell Out Che Nom yang sedap dan lezat!
Bahan-bahan:
- 500g udang
- 500g sotong
- 500g ketam
- 500g kepah
- 2 biji jagung manis
- 2 biji kentang
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 2 batang serai
- 1 sudu besar serbuk rempah kari
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 1 sudu besar serbuk cili
- Garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Cara-cara:
- Bersihkan semua bahan dan belah kepah menjadi dua.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, dan serai sehingga harum.
- Masukkan serbuk rempah kari, serbuk lada hitam, serbuk cili, dan garam. Kacau rata.
- Tambahkan sedikit air dan masukkan ketam. Kacau rata dan masak sehingga ketam berubah warna.
- Tambahkan udang, sotong, dan kepah. Masak sehingga semua bahan masak dengan baik.
- Tambahkan jagung manis dan kentang yang telah dipotong. Kacau rata dan masak sehingga semua bahan masak dengan baik.
- Sedia untuk dihidangkan di dalam mangkuk besar.
Kesimpulan
Shell Out Che Nom adalah hidangan yang sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis atau jamuan makanan keluarga. Dengan menggunakan bahan-bahan yang segar dan rempah yang sesuai, hidangan ini pasti akan menjadi kegemaran semua orang. Cuba resepi ini di rumah dan nikmati hidangan yang sedap dan lezat! Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Shell Out Che Nom"