Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Shell Tart Rangup

Resepi Shell Tart RangupSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 200g mentega
  • 100g gula kastor
  • 1 biji telur
  • 300g tepung gandum
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan kacang tanah cincang
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/4 cawan air

Hello Sobat Mai! Hari ini kita akan berbicara tentang resepi shell tart rangup yang pasti akan menjadi hidangan yang sangat disukai oleh keluarga dan teman-teman Anda. Shell tart rangup ini sangat mudah dibuat dan pasti akan memuaskan selera Anda. Mari kita mulai dengan mencari tahu bahan-bahan yang diperlukan.

Cara membuat:

1. Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati.

2. Tambahkan telur dan esen vanilla. Kacau rata.

3. Campurkan tepung gandum dan garam. Ayakkan dan masukkan ke dalam adunan. Gaul rata.

4. Letakkan adunan ke dalam bekas dan sejukkan selama 30 minit.

5. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius.

6. Kacau kacang tanah cincang, gula perang dan air dalam kuali kecil. Masak di atas api sederhana sehingga gula larut dan kacang tanah menjadi rangup.

7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan gilas sehingga nipis. Potong menggunakan acuan shell tart.

8. Letakkan adunan di dalam bekas shell tart dan tekan perlahan-lahan. Jangan terlalu kuat kerana adunan akan pecah.

9. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga kekuningan.

10. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk. Kemudian, keluarkan dari bekas dan letakkan kacang tanah di dalamnya.

Kesimpulan:

Resepi shell tart rangup ini pasti akan menjadi hit dengan keluarga dan teman-teman Anda. Ia mudah dibuat dan pasti akan memuaskan selera Anda. Jangan lupa mencuba resepi ini dan selamat mencuba!

Jangan lupa untuk menemui kami di resepi lain yang menarik. Jumpa lagi!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Shell Tart Rangup"