Resepi Siakap Stim Taucu
Bahan-bahan:
- 1 ekor siakap segar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 sudu besar taucu
- 5 biji cili padi
- 1 batang daun bawang
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu besar minyak masak
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan memasak resepi siakap stim taucu yang sedap dan mudah. Siakap merupakan ikan yang amat popular di Malaysia dan boleh didapati dengan mudah di pasar-pasar. Siakap stim taucu ni memang sesuai dimakan dengan nasi panas. Mari kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat resepi ni.
Cara-cara:
- Cuci bersih ikan siakap dan lumurkan sedikit garam pada keseluruhan ikan. Biarkan ikan selama 10 minit.
- Goreng ikan siakap sehingga separuh masak dan toskan minyak.
- Tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan taucu dan kacau sebati.
- Tambah sedikit air dan biarkan taucu mendidih selama 2 minit.
- Masukkan cili padi dan daun bawang.
- Tambahkan 1 cawan air dan garam. Kacau sebati.
- Kembalikan ikan siakap ke dalam kuali dan tutup kuali.
- Biarkan ikan siakap masak selama 10-15 minit.
- Siakap stim taucu siap untuk dihidangkan.
Jadi, itu dia cara-cara untuk membuat resepi siakap stim taucu yang sedap dan mudah. Pastikan anda membeli siakap yang segar untuk menghasilkan hidangan yang terbaik. Selamat mencuba!
Kesimpulan
Siakap stim taucu merupakan hidangan yang amat popular di Malaysia. Ia mudah untuk disediakan dan pasti akan memuaskan selera anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi ni di rumah!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Siakap Stim Taucu"