Source: bing.com Hello, Sobat Mai!
Siakap tiga rasa merupakan hidangan yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini terkenal dengan perpaduan rasa manis, masam, dan pedas yang menyelerakan. Siakap tiga rasa sangat sesuai untuk dibuat pada acara makan malam bersama keluarga atau sahabat-sahabat terdekat.Untuk membuat hidangan siakap tiga rasa, bahan-bahan yang diperlukan adalah:
1 ekor siakap ukuran sederhana 1 1/2 sudu besar tepung jagung Minyak untuk menggoreng 1/2 biji bawang besar, dipotong dadu 2 ulas bawang putih, dicincang halus 1 inci halia, dicincang halus 1/2 cawan air 2 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos plum 1 sudu besar gula 1/2 sudu teh serbuk perasa ayam 1/2 sudu teh garam 1 sudu besar tepung jagung, larutkan dengan sedikit air Daun bawang, untuk hiasan Pertama-tama, bersihkan siakap dan potong menjadi tiga bahagian. Kemudian, balutkan siakap dengan tepung jagung dan goreng dalam minyak yang panas sehingga keemasan. Angkat dan toskan dari minyak.Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, dan halia hingga naik bau. Tambahkan air dan biarkan mendidih.Masukkan sos cili, sos tomato, sos plum, gula, serbuk perasa ayam, dan garam. Kacau rata dan biarkan mendidih.Kemudian, masukkan siakap yang telah digoreng ke dalam kuali dan kacau rata dengan sos. Tuangkan tepung jagung yang telah dicairkan ke dalam kuali dan kacau rata sehingga sos pekat.Sudah siap! Hidangkan siakap tiga rasa di atas pinggan dan hias dengan daun bawang.Siakap tiga rasa sangat sesuai untuk disajikan bersama nasi panas dan sayur-sayuran. Hidangan ini pasti akan menjadi kegemaran semua orang.Sekianlah resepi siakap tiga rasa yang sedap dan mudah untuk dibuat. Selamat mencuba dan selamat menikmati!
Jumpa Lagi di Resepi Lain yang Menarik!
Post a Comment for "Resepi Siakap Tiga Rasa"