Resepi Sira Pisang Yang Sedap
Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berbagi resepi sira pisang yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Sira pisang merupakan salah satu makanan tradisional Malaysia yang sudah ada sejak zaman dahulu kala. Biasanya, sira pisang dihidangkan sebagai pencuci mulut atau camilan di waktu santai. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sira pisang cukup sederhana dan mudah didapatkan di pasar tradisional. Yuk, simak resepi sira pisang berikut ini!
Bahan-bahan:
- 10 biji pisang berangan
- 200 gram gula merah
- 1 liter air
- 2 helai daun pandan
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 cawan air suji
- 1/2 sudu kecil garam
Cara membuat:
1. Kupas kulit pisang dan potong-potong sesuai selera. Sisihkan.
2. Rebus air, gula merah, daun pandan, dan garam hingga mendidih.
3. Masukkan pisang ke dalam air gula dan biarkan mendidih selama 10-15 minit.
4. Campurkan tepung jagung dengan air suji dan gaul rata.
5. Tuangkan campuran tepung jagung ke dalam rebusan pisang sambil dikacau sehingga pekat.
6. Biarkan sira pisang sejuk dan hidangkan.
Tips:
1. Pilihlah pisang yang matang tetapi tidak terlalu lembik agar lebih enak dimakan.
2. Jangan terlalu banyak mengaduk sira pisang ketika sudah dicampurkan dengan tepung jagung agar tidak hancur.
3. Tambahkan sedikit air suji untuk memberi aroma yang segar dan wangi pada sira pisang.
4. Kalau suka, boleh tambahkan kelapa parut atau kacang tanah yang sudah dibakar sebagai topping pada sira pisang.
Kesimpulan:
Sira pisang merupakan salah satu makanan tradisional Malaysia yang sangat lezat dan mudah dibuat. Dengan resepi sira pisang di atas, Sobat Mai bisa mencoba membuatnya sendiri di rumah. Selain itu, sira pisang juga bisa dijadikan oleh-oleh khas untuk keluarga dan teman-teman. Selamat mencoba!
Jangan lupa untuk selalu mencari resepi-resepi lain yang menarik di masa depan. Jumpa lagi di artikel selanjutnya!
Post a Comment for "Resepi Sira Pisang Yang Sedap"