Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Somtam Mangga

Resepi Somtam ManggaSource: bing.com

Bahan-bahan yang Diperlukan

- Mangga muda
- Bawang putih
- Lada hitam
- Cili padi
- Kacang tanah
- Gula
- Air jeruk limau
- Sos ikan
- Daun ketumbar
- Kacang panjang

Cara-cara Memasak

1. Cuci bersih mangga dan kacang panjang, kemudian iris tipis-tipis.
2. Tumbuk bawang putih, lada hitam, dan cili padi hingga halus.
3. Campurkan gula, air jeruk limau, dan sos ikan ke dalam tumbukan bahan tadi.
4. Tambahkan kacang tanah yang telah dibakar dan dihancurkan ke dalam campuran bahan.
5. Perapkan mangga, kacang panjang, dan campuran bahan tadi selama 10 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan dengan taburan daun ketumbar.

Tips dan Trik

- Pastikan mangga yang digunakan adalah mangga muda, kerana ia memberikan rasa yang lebih segar.
- Jangan terlalu banyak menggunakan gula, kerana ia akan mengurangkan keaslian rasa somtam mangga.
- Kacang tanah yang telah dibakar dan dihancurkan boleh disimpan dalam bekas kedap udara untuk digunakan pada masa akan datang.

Kesimpulan

Somtam mangga adalah hidangan yang sangat popular di kalangan penduduk Thailand. Ia mudah dan cepat untuk disediakan dan memberikan rasa yang menyegarkan pada lidah. Dengan menggunakan bahan-bahan yang segar dan berkualiti, anda pasti akan mendapat hasil yang memuaskan. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah bersama-sama keluarga dan sahabat-sahabat terdekat anda.

  • Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
  • Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Somtam Mangga"