Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sotong Katak

Resepi Sotong KatakSource: bing.com

Kenapa Sotong Katak?

Sobat Mai, tahukah kamu apa itu sotong katak? Sotong katak adalah sotong yang berbentuk seperti katak. Bentuknya yang unik dan lucu membuat sotong katak banyak dilirik oleh para pecinta kuliner.

Bahan-bahan yang Diperlukan

- 1 kg sotong katak- 3 sudu besar serbuk kari- 1 sudu besar serbuk kunyit- 1/2 sudu kecil serbuk cili- 2 ulas bawang putih (dihiris halus)- 1 ulas bawang besar (dihiris halus)- 1 batang serai (dihiris halus)- 1 inci halia (dihiris halus)- Garam secukup rasa- Minyak masak secukupnya

Cara Memasak

1. Bersihkan sotong katak dan buang kepala serta isi perutnya. Cuci bersih dan toskan air.2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih, bawang besar, serai dan halia hingga naik bau.3. Masukkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk cili ke dalam kuali dan kacau rata.4. Masukkan sotong katak dan kacau rata dengan bahan-bahan tadi sehingga sotong katak terbalut dengan rata.5. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih hingga sotong katak empuk.6. Tambahkan garam secukup rasa.7. Sotong katak siap dihidangkan.

Kenapa Perlu Mencuba Resepi Ini?

Resepi sotong katak ini sangat mudah untuk diikuti. Bahan-bahannya juga mudah didapati di pasaran. Selain itu, rasa sotong katak yang sedap dan unik pasti akan membuat keluarga dan sahabat-sahabat Sobat Mai teruja.

Penutup

Jangan lupa untuk mencuba resepi sotong katak ini ya Sobat Mai. Selamat mencuba dan selamat menikmati hidangan yang sedap ini. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Sotong Katak"