Resepi Sup Daging Thai Yang Sedap Dan Mudah
Bahan-Bahan Yang Diperlukan
Salam dan Selamat datang Sobat Mai! Hari ini kita akan belajar cara membuat sup daging Thai yang sedap dan mudah. Untuk memulai, berikut adalah bahan-bahan yang akan kita gunakan:
- 500g daging lembu
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 sudu besar serbuk kari
- 2 sudu besar serbuk kunyit
- 1 batang serai
- 1 cawan santan
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
- Daun ketumbar (untuk hiasan)
Cara Memasak
Pertama-tama, bersihkan daging lembu dan potong menjadi kecil-kecil. Kemudian, tumbuk bawang besar, bawang putih, dan halia menjadi halus.
Setelah itu, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit, dan kacau sebati.
Kemudian, masukkan daging lembu dan serai, dan kacau sebati hingga daging berubah warna. Tuangkan santan dan air, dan biarkan mendidih.
Berikan garam, gula, dan lada hitam secukup rasa. Kacau sebati, dan biarkan sup masak selama 30 minit hingga daging empuk.
Sekiranya sup terlalu pekat, tambahkan sedikit air. Jangan lupa untuk mencicipi rasa sup dan tambahkan bahan-bahan yang diperlukan jika perlu.
Setelah sup siap, hidangkan dalam mangkuk dan hias dengan daun ketumbar. Sup daging Thai yang sedap dan mudah siap untuk dinikmati!
Kesimpulan
Itulah resepi sup daging Thai yang sedap dan mudah untuk anda cuba di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati, anda boleh menyediakan hidangan yang lezat dan menyihatkan untuk keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba dan selamat menikmati!
Post a Comment for "Resepi Sup Daging Thai Yang Sedap Dan Mudah"