Resepi Sup Ikan yang Sedap dan Mudah
Sobat Mai, Selamat Datang ke Dunia Masakan Malaysia yang Sedap dan Menyelerakan
Hello Sobat Mai! Apa khabar hari ini? Saya harap anda dalam keadaan baik-baik sahaja. Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda satu lagi resepi yang sedap dan mudah untuk dicuba di rumah, iaitu resepi sup ikan. Sup ikan adalah salah satu hidangan tradisional Malaysia yang sangat popular di kalangan masyarakat kita. Ia mudah disediakan dan enak dimakan bersama-sama nasi panas. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini ya.
Bahan-Bahan yang Diperlukan
Cara-Cara Memasak
Pertama sekali, bersihkan ikan tenggiri dan potong-potong mengikut saiz yang diingini. Kemudian, hiris halia, bawang merah, dan bawang putih. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris tadi sehingga wangi.
Setelah itu, masukkan serai yang telah dipukul dan daun limau purut ke dalam periuk. Kemudian, tambah air dan biarkan ia mendidih. Apabila air sudah mendidih, masukkan ikan tenggiri ke dalam periuk dan biarkan ia masak selama 10-15 minit.
Selanjutnya, tambahkan lobak merah, lobak putih, dan tomato yang telah dipotong-potong ke dalam periuk. Biarkan ia masak selama 5-10 minit lagi. Akhir sekali, tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Sup ikan anda kini sudah siap untuk disajikan. Sedia untuk dihidangkan bersama-sama nasi panas.
Kesimpulan
Itulah resepi sup ikan yang mudah dan sedap yang boleh anda cuba di rumah. Selain daripada ikan tenggiri, anda juga boleh menggunakan jenis ikan yang lain mengikut citarasa anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan kongsikan dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Sup Ikan yang Sedap dan Mudah"