Source: bing.comPengenalan
Hello Sobat Mai! Siapa yang tak kenal dengan masakan Thailand yang terkenal dengan kepedasannya? Salah satu masakan yang paling terkenal adalah Tom Yam Thai. Tom Yam Thai adalah hidangan sup pedas yang penuh dengan rasa bawang putih, serai, dan rempah-rempah khas Thailand. Tom Yam Thai sangat cocok dimakan bersama dengan nasi putih atau mi kuning. Jangan khawatir, resep Tom Yam Thai yang akan kita bahas kali ini sangat mudah dan simple untuk dibuat di rumah. Yuk, kita mulai!
Bahan-bahan
Berikut adalah bahan-bahan yang dibutuhkan untuk membuat Tom Yam Thai yang sedap:
500 gram udang segar 2 batang serai 4 siung bawang putih 4 biji cili merah 4 biji cili padi 1 inci halia 2 sudu besar minyak masak 1 liter air 1 biji limau kasturi 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos ikan Garam secukup rasa Cara Memasak
1. Bersihkan udang dan toskan airnya.2. Hiris serai dan halia.3. Tumbuk bawang putih, cili merah, dan cili padi.4. Panaskan minyak masak dan tumis bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik bau dan pekat.5. Masukkan serai dan halia ke dalam kuali dan kacau sebati.6. Masukkan air dan biarkan mendidih selama 5 minit.7. Masukkan udang ke dalam kuali dan biarkan mendidih selama 2-3 minit.8. Masukkan sos tiram dan sos ikan ke dalam kuali dan kacau sebati.9. Tambahkan garam secukup rasa dan perasakan dengan limau kasturi.10. Hidangkan Tom Yam Thai panas bersama nasi putih atau mi kuning.
Kesimpulan
Itulah resep Tom Yam Thai yang mudah dan sedap untuk dihidangkan di rumah. Jangan takut untuk mencoba resep ini karena pasti akan membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Selamat mencoba dan semoga berhasil!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik ya Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Tom Yam Thai yang Sedap dan Mudah"