Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Tomyam Che Nom yang Sedap dan Mudah

Resepi Tomyam Che Nom Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai,

Apakah Sobat Mai salah satu penggemar masakan Thailand? Kalau iya, pasti Sobat Mai sudah tahu dengan tomyam, salah satu masakan khas Thailand yang sangat terkenal. Tomyam adalah masakan berkuah pedas asam yang terbuat dari bahan-bahan seperti seafood, ayam, atau daging sapi. Nah, kali ini kita akan berbagi resepi tomyam che nom yang mudah dan pastinya sedap.

Bahan-bahan:

  • 500 gram udang segar yang sudah dikupas
  • 1 buah kepala ikan tenggiri yang sudah dipotong-potong
  • 1 batang serai yang sudah dimemarkan
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 biji cili padi yang sudah dihiris halus
  • 2 helai daun kari
  • 2 biji tomato yang sudah dipotong-potong
  • 1 biji bawang besar yang sudah dihiris halus
  • 1 inci halia yang sudah dihiris halus
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya

Cara membuat:

Pertama-tama, panaskan minyak masak dalam kuali yang besar. Kemudian, tumis bawang besar dan halia hingga wangi.

Tambahkan serai, daun limau purut, daun kari, dan cili padi. Kacau hingga wangi.

Masukkan ikan tenggiri dan udang. Kacau sebentar hingga setengah masak.

Tambahkan sos ikan dan sos tiram. Kacau hingga rata.

Masukkan tomato dan gula. Kacau hingga tomato menjadi lembut.

Tuangkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih selama beberapa minit.

Cicipi dan tambahkan garam atau gula secukupnya.

Sajikan tomyam che nom panas-pans dengan nasi putih yang hangat.

Kesimpulan

Itulah resepi tomyam che nom yang sedap dan mudah. Sobat Mai bisa mencobanya di rumah dan menikmati masakan khas Thailand ini bersama keluarga atau teman-teman. Selamat mencoba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik, Sobat Mai.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Tomyam Che Nom yang Sedap dan Mudah"