Resepi Udang Telur Masin
Bahan-bahan
- 300 gram udang segar
- 2 biji telur ayam
- 1 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 2 tangkai cili kering
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil gula
- Minyak masak secukupnya
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan membahas resepi udang telur masin yang pasti bikin lidah kamu bergoyang. Udang telur masin ini merupakan hidangan yang cukup populer di Malaysia. Biasanya, hidangan ini disajikan sebagai hidangan pembuka atau sebagai hidangan utama. Kita bisa membuat hidangan ini dengan mudah dan cepat.
Cara Membuat
Langkah pertama, cuci bersih udang dan buang kulitnya. Sisihkan udang yang telah dibersihkan.
Kemudian, kisar bawang besar, bawang putih, dan cili kering sehingga halus.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar tadi. Tumis hingga wangi dan masukkan udang.
Setelah itu, masukkan sos tiram dan gula. Kacau rata dan biarkan udang masak sebentar.
Pecahkan telur ke dalam kuali dan kacau perlahan sehingga semua bahan tercampur rata.
Akhirnya, masukkan telur masin ke dalam kuali dan kacau sebati. Angkat dan hidangan udang telur masin siap untuk dinikmati!
Tips
- Pastikan udang segar dan bersih sebelum dimasak
- Jangan terlalu banyak mengaduk telur agar tidak hancur
- Gunakan api yang sedang agar bahan tidak hangus
- Sesuaikan kuantiti gula dan sos tiram mengikut selera
Kesimpulan
Udang telur masin merupakan hidangan yang sangat sedap dan mudah untuk disediakan. Dengan menggunakan bahan-bahan yang sederhana, kita boleh menghasilkan hidangan yang enak dan bergizi untuk keluarga kita. Jom cuba resepi udang telur masin ini di rumah!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Udang Telur Masin"