Source: bing.comSobat Mai, Hello!
Sekarang ini, makanan Cina semakin popular di Malaysia. Salah satu makanan yang paling digemari oleh masyarakat Malaysia ialah yee mee. Yee mee adalah sejenis mi kuning yang terbuat dari tepung gandum dan telur. Mi ini biasanya digunakan dalam masakan Cina seperti yee mee goreng, yee mee kari dan lain-lain. Dalam artikel ini, saya akan berkongsi dengan Sobat Mai resepi yee mee yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah.
Bahan-bahan
- 300g yee mee- 2 sudu besar minyak masak- 2 ulas bawang putih, cincang halus- 1 inci halia, cincang halus- 1 biji bawang besar, dipotong dadu- 150g ayam, dipotong kecil-kecil- 100g udang, dikupas dan dibuang kepala- 50g sayur sawi, dipotong kasar- 1 biji telur, dikocok- 1 sudu besar kicap cair- 1 sudu kecil sos tiram- 1 sudu kecil gula- 1/2 cawan air
Cara-cara
1. Rendam yee mee dalam air panas selama 5 minit. Kemudian, angkat dan toskan.2. Panaskan minyak dalam kuali besar.3. Tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.4. Masukkan bawang besar dan ayam. Goreng sehingga ayam masak.5. Masukkan udang dan sayur sawi. Goreng selama 2 minit.6. Tambahkan yee mee dan kacau rata.7. Masukkan telur dan kacau selama 1 minit.8. Tambahkan kicap cair, sos tiram, gula dan air.9. Kacau sehingga semua bahan bercampur rata.10. Angkat dan hidangkan yee mee di atas pinggan.
Kesimpulan
Itulah resepi yee mee yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Jangan takut mencuba resepi ini kerana ianya sangat mudah dan pasti sedap. Sobat Mai boleh memasak resepi ini untuk keluarga di rumah atau untuk jamuan makan bersama rakan-rakan. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Yee Mee yang Sedap dan Mudah untuk Dibuat"