Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resipi Samperit Yang Sedap dan Mudah Dibuat

 Resipi Samperit Yang Sedap Dan Mudah Dibuat Source: bing.com

Hello, Sobat Mai!

Sobat Mai, hari ini kita akan berbicara tentang resipi samperit yang sedap dan mudah dibuat. Samperit adalah biskut tradisional Malaysia yang sangat popular di kalangan masyarakat. Ia biasanya dihidangkan semasa majlis-majlis atau sebagai hidangan untuk dijamu tetamu.

Resipi samperit yang akan kita kongsikan ini sangat mudah dan praktikal. Anda pasti akan suka dengan rasa manis dan lembut biskut ini. Mari kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 250 gram tepung kacang
  • 100 gram tepung jagung
  • 200 gram mentega
  • 100 gram gula aising
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Pertama sekali, campurkan tepung kacang dan tepung jagung dalam satu bekas. Gaulkan rata dan ketepikan.

    Kemudian, pukul mentega dan gula aising sehingga lembut dan kembang. Masukkan telur dan esen vanilla, kacau rata.

    Selepas itu, masukkan campuran tepung dalam adunan mentega sedikit demi sedikit. Kacau sehingga semua bahan sebati.

    Ambil sedikit adunan dan bentuk bulat. Letakkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.

    Panaskan oven pada suhu 160 darjah Celsius selama 15 minit. Masukkan loyang ke dalam oven dan bakar selama 20 minit atau sehingga biskut kekuningan.

    Keluarkan biskut dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

    Kesimpulan

    Resipi samperit yang sedap dan mudah ini pasti akan membuatkan anda ketagihan. Cuba buat di rumah dan hidangkan semasa majlis atau sebagai hidangan untuk dijamu tetamu. Anda pasti akan mendapat pujian yang tinggi.

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik ya, Sobat Mai! Selamat mencuba dan selamat beramal.

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resipi Samperit Yang Sedap dan Mudah Dibuat"